karlovac sruseni spomenici
KARLOVAC - Prilikom izvođenja radova na sanaciji klizišta iznad Židovskog i Vojnog groblja u Karlovcu znatno je oštećen spomenik antifašistima ponad njihove grobnice. Izvođač radova obećao je da će popraviti spomenik i nadoknaditi nastalu štetu. U tim grobnicama počivaju kosti karlovačkih ilegalaca, među kojima su i narodni heroji Herta Turza i Mijo Benić te posmrtni ostaci partizana poginulih u borbama za oslobođenje Karlovca. Kako ovih dana piše lokalni KAportal, spomenik i grobnica ne samo da nisu sanirani, već se na njih odlaže građevinski otpad, u što smo se i sami uvjerili na licu mjesta. Indikativno je da je nastradao samo spomenik sa zvijezdom petokrakom, iako uz mjesto radova ima više bližih porodičnih grobnica.

Hertu Turzu strijeljali su ustaše u dobi od 22 godine u ljeto 1941. godine nakon što je uhapšena cijela ćelija karlovačkih ilegalaca. U sjećanje na nju, 1961. godine tada nova osnovna škola u gradskoj četvrti Banija dobila je njeno ime. Ispred škole je stajala i Hertina bista. Braća Joža i Mijo Benić imala su svoj trg u samom centru grad. Dolaskom demokracije školi je oduzeto Hertino ime, a bista pod okriljem noći nestaje, dok trg gubi ime dvojice heroja antifašističke borbe.

Sve što se dogodilo u vezi grobnice antifašista osuđuje gradski vijećnik Miroslav Delić (SDP), ujedno član karlovačkog Udruženja antifašista i delegat u Skupštini antifašista Karlovačke županije.

- Bez obzira na to što će se šteta nadoknaditi, ipak je trebalo pokazati malo više pijeteta prema grobnici, spomeniku i kostima poginulih i strijeljanih antifašista - kaže Delić.

- Ne moramo se tome čuditi. Ni grad ni Karlovačka županija nisu nam unazad nekoliko godina za rad dali niti jedne kune, nemamo prostorije i ne možemo normalno raditi. To pokazuje koliko lokalna uprava cijeni antifašizam, pa se zato ovakve stvari mogu i dalje očekivati - kaže Branko Kljajić, predsjednik Udruženja antifašista Karlovačke županije.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc