peroj
PEROJ
- U nedelju, 25. decembra, proslavljena je hramovna slava hrama u Peroju, posvećenog Prepodobnom Spiridonu Čudotvorcu - Episkopu trimituntskom. Svetom Arhijerejskom Liturgijom načalstvovao je Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački g. Gerasim uz sasluženje protojereja - stavrofora Gorana Petkovića, nadležnog paroha pulsko - perojskog i jereja Jovana Galamića, paroha drugog riječkog u Rijeci. Blagoljepiju liturgijskog sabranja svoj doprinos dali su i članovi hora parohije pulsko - perojske.

Nakon zaamvone molitve, Episkop Gerasim je sa sveštenstvom i vjernim narodom prelomio slavski kolač i osveštao koljivo koje je pripremljeno u slavu Božiju i čast Prepodobnog Spiridona Čudotvorca, zaštitnika ove perojske svetinje.

peroj 1
Po okončanju sabranja, Episkop Gerasim je poučio prisutne vjernike o pročitanom odlomku iz današnjeg Jevanđelja i čestitao današnjik praznik Prepodbnog Spiridona Čudotvorca. Prepodobni Spiridon bješe čuvar Pravoslavlja i čiste vjere. Kao Episkop učestvovao je na prvom Vaseljenskom saboru i još za života svoga pokazao se kao veliki podvižnik i kao takav ispunio je jevanđelske riječi, riječi koje je Gospod izgovorio poučavajući narod o Carstvu Nebeskom. Svima u bijedi i nevolji prepodobni otac Spiridon je pomagao i tako se pokazao dostojan Episkopskog čina koji je nosio u svome gradu. Postoji i jedna besjeda o njegovom čudu, gdje je ovaj Božiji ugodnik braneći vjeru Hristovu od Arijeve jeresi koji je učio da Gospod Isus Hristos nije Bog i da Presveta Bogorodica nije Bogorodica, došao na sabor, ponesavši sa sobom jednu ciglu, ustao i rekao Ariju: ''Zar ti nije jasno da je i ova cigla sastavljena od tri komponente koje su važne za njen nastanak, glina, voda i vatra, tako i Gospod jeste jedan Bog u tri lica.'' Uzeo je Prepodbni Spiridon i svojim rukama zdrobio tu ciglu i tada je na očigled svih, vatra sjevnula, glina se vratila u svoj prvobitni oblik, a voda potekla. Na taj način, jednostavnim i prostim jezikom prepodobni otac Spiridon je odbranio svoju vjeru.

Nakon Liturgijskog sabranja, u prostorijama Društva perojskih Crnogoraca predstavljena je izložba fotografija Peroja iz prošlosti, gdje su izložene slike iz istorije ovog malog primorskog mjesta. Naposlijetku je za sve prisutne vjernike priređena Trpeza Ljubavi na kojoj su perojski vernici i članovi Društva perojskih Crnogoraca proslavili današnjeg zaštitnika.

g. Saša Lončina
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc