dalmatinci u kg
KRAGUJEVAC - Udruženje Srba iz Hrvatske "Nikola Tesla" u Kragujevcu, na čijem je čelu Milan Ljubović, rođen u Biovičinom Selu, 3. i 4. novembra 2017. godine ugostilo je predstavnike općina iz Kninske regije, te KUD " Bukovica" iz Kistanja koji je učestvovao na manifestaciji "Zavičaju, u srcu te nosim", održanom u Knjaževsko-srpskom teatru, u petak navečer.

Na prijemu u Skupštiti Grada Kragujevca bili su: zamjenik načelnika Općine Kistanje Borislav Šarić, načelnik Općine Ervenik Predrag Burza, zamjenik gradonačelnika Grada Skradina Nikola Milović, predsjednik SKD "Prosvjeta" Kistanje Rastivoj Bezbradica – svi članovi Glavnog odbora SDSS-a, te predstavnici KUD-a, VSNM-a Općine Kistanje i predsjednik Općinskog vijeća Kistanja, Marko Sladaković.

U dvosatnim razgovorima sa pomoćnicima gradonačelnika Grada Kragujevca Aleksandrom Štajnom zaduženim za međunarodnu saradnju i Jasminom Predojević-Simović zaduženom za saradnju sa udruženjima bilo je govora o poboljšanju saradnje na privrednom i kulturnom planu sa posebnim naglaskom na moguću saradnju u turizmu o čemu se razgovaralo sa direktoricom Gradske turističke organizacije Kragujevca Snežanom Milisavljević.

Gosti iz Dalmacije obišli su i Muzej na Šumaricama, te položili vijenac kod spomenika u spomen parku streljanim đacima i mještanima Kragujeca oktobra 1941. godine od strane njemačkih nacista.

dalmatinci u kg 1
Prije posjete manastiru Vraćevšnica predstavnike lokalnih samouprava ugostio je u Sabornom hramu u centru Kragujevca Njegovo preosveštenstvo Episkop šumadijski, g. Jovan. Manastir Vraćevšnica udaljen je 30 kilometara od Kragujevca i Gornjeg Milanovca. Podigao ga je 1428.godine Radič Postupović sin vojvode gružanskog Milutina, bliskog saradnika Stevana Lazarevića. Manastir je posvećen Svetom Đurđu, a najviše je poznat iz doba kneza Miloša Obrenovića koji je 1818.godine u Vraćevšnici, sazvao Skupštinu i proglasio Kragujevac za prestolnicu Srbije. Također, 1812.godine u Vraćevšnici je vožd Karađorđe sazvao skupštinu gdje su objavljeni zaključci Bukureštanskog mira. Godine 1815. iz manastira je nakon pričesti Miloša Obrenovića i ustanika, započeo Drugi srpski ustanak. Godine 1825. knez Miloš je podignuo svoj konak – Milošev konak.

Druženju u Kragujevcu prisustvovali su i članovi SKD "Prosvjeta" iz Splita, koji su dugogodišnji prijatelji, a gradovi Split i Kragujevac su još 1973.godine potpisali "Povelju o bratimljenju". Gosti iz Dalmacije pozvali su Kragujevčane da u avgustu iduće godine posjete Split, Skradin, Ervenik i Kistanje.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc