kusonje djurdjevdan
Kusonje su najveće povratničko selo u zapadnoj Slavoniji
Kusonje su najveće povratničko selo u zapadnoj Slavoniji
KUSONJE
- U Kusonjima kod Pakraca proslavljen je praznik Svetog Velikomučenika Georgija, u narodu poznatiji kao Đurđevdan. Ovom prazniku posvećen je i kusonjski hram Svetog Velikomučenika Georgija. Zanimljivost povodom ovog praznika jeste da se i dalje u Kusonjima njeguje običaj Đurđevdanskog uranka, kada se rano ujutro odlazi na izvor nedaleko sela koji je u narodu poznat kao ”svetinja”, gdje se uzimaju grabove grane, s kojima se ukrašavaju ikone, kapije i ulazi u kuće i crkvu.

Kusonje su najveće povratničko selo u zapadnoj Slavoniji, selo u kojem je prva započela obnova porodičnih kuća (1998 -1999), ostale infrastrukture i razminiranje okućnica, te se može reći da je to utjecalo na veći povratak mlađih porodica i vraćanje života u selo. Kusonje su mjesto stradanja velikog broja Srba iz ovog i okolnih sela tokom Drugog svjetskog rata, a posebno stradanja unutar same crkve kao i u dva bunara tokom krvavog augusta 1942. godine.

Svetu Liturgiju su pored sveštenstva predvodili dvojica vladika, pakračko-slavonski gospodin Jovan i Zapadnoamerički gospodin Maksim. Liturgiji i kasnijem druženju ispred crkve prisustvovao je Nikola Ivanović, zamjenik gradonačelnice Pakraca i predsjednik Županijske organizacije SDSS Požeško-slavonske županije, Mirsada Popović Damjanović, pakračka gradska vijećnica SDSS-a, Miladin Jakovljević, sekretar GO SDSS Pakrac, Milan Kozlović, predsjednik MO Kusonje i članovi Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Pakraca.

Predsjednik MO Kusonje i aktivni član VSNM Pakrac Milan Kozlović darivao je vladiku pakračko-slavonskog g. Jovana ikonom Svetog Georgija, tradicionalnim slavonskim peškirom i fotografijom porodice Kozlović iz 1930.godine. Porodica Kozlović je kroz nekoliko generacija imala zvonare crkve u Kusonjima. Druženje uz pjesmu i zakusku ispred crkve organizalo je Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Pakraca.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc