smude
SMUDE - Juče je u Smudama kod Voćina osveštan obnovljeni spomenik palim borcima 1943, a podignut 1958 godine. Spomen ploča se nalazila godinama na društvenom domu propucana sa nekoliko metaka, ali je ipak ostala živa. Kako je nizom okolnosti dom dobio novog vlasnika, ploča je skinuta.

Crkva je dala svoje zemljište te je izgrađeno novo postolje, okvir i krst koje je jučer sveštenik Dragan Gaćeša blagoslovio i očitao pomen za nevinoposradale žrtve fašističkog terora. Izgradnju novog postolja u cijelosti je financiralo VSNM općine Voćin, a njihov budžet sama Općina Voćin.

Prisutnima se obratio dožupan Virovitičćko-podravske županije iz redova SDSS-a Igor Pavković te upozorio na stradanja nevinih 1945.g ali i na “pucanje na mrtve”” devedesetih godina uz viječito pitanje: “Kome to mrtvi smetaju?”

Nakon pomena vjerni narod je otišao kod crkve na večernje Bogosluženje, lomljenje kolača i osveštenje žita. Kao i svake godine na veliku žalost najmanje je bilo Smuđana. Pored domaćina Pere Živkovića i Pere Petrovića koji “kirvaj” proslavljaju u svojim kućama, bilo je još par ljudi koji su došli iz Srbije da obilježe Spasovo. Nadamo se da će se sljedeće godine seljani vratiti u svoje selo bar na ovaj dan.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc