Brankovo kolo 46 34
SREMSKI KARLOVCI - Subota na Stražilovu,  drugog dana 46. Brankovog kola, protekla je u znaku laureata nagrade ''Stražilovo'': Sava Krneta, Rastko Lončar, Gorica Radmilović, Dušan Zaharijević, Nikola Rausavlјević i Milan Ćosić.  Nјima je Nenad Grujičić, predsednik Brankovog kola, svečano uručio diplome, i objasnio redak presedan da cela jedna generacija mladih ponese  prestižnu nagradu u istom trenutku. Nagrađeni mladi pesnici, uzbuđeni,  kazali su po jednu svoju pesmu. Na vrhu Stražilova, pesnik Ivan Negrišorac položio je cveće i zapalio sveću  na Brankovom grobu, a potom rekao svoju pesmu posvećenu Radičeviću.  Glumac Boško Petrov kazao je čuvenu Brankovu pesmu ''Kad mlidijah umreti''.

Potom je usledio tradicionalni pesnički miting na kojem su nastupili: Jirgen Izrael, Stevan Tontić, Miloš Kordić, Goran Simić, Hriste Petreski, Ranko Čolaković, Sava Krneta,  Živko Nikolić, Milena Severović, Trajče Kacarov,  Miroslav Aleskić, Ivana Gađanski, Vesna Egerić, Lidija Đogo, Dubravka Milenković, Nataša Bundalo Mikić, Ivana Stojić, Irena Plaović i drugi. Kao svojevrsni pesnički performans, priređeno je ''natpevavanje'' Milana Rakulјa i Gorana Gavrića Grge, banjolučkih mladih pesnika, inače ranijih laureata nagrade ''Stražilovo''. I njihov nastup, takođe, izazavao je duge aplauze.

U večernjim satima vikenda,  predstavlјena je sveža knjiga Jirgena Izraela na srpskom jeziku ''Podnevni psalmi'', u prepevu Stevana Tontića, a u izdanju Brankovoga kola.  Takođe, Stevan Tontić, kao počasni besednik Brankovog kola, imao je svoj program posvećen polusatnom čitanju pesama. Zatim, ponaosob predstavlјene su nagrađene knjige-prvenci,  u izdanju Brankovog kola, novih lareata ''Stražilova'',  Gorice Radmilović ''Striži masku, konak nemaš'' i Dušana Zaharijevića  ''Antologija savremenog pesništva/ Antilogija svevremenog rečništva'', o kojima su govorili Jelena Marićević i Rastko Lončar, uz moderatorku i urednicu Brankovog kola  Mariju Sloboda. Priređeno je i veče ''Makedonski pesnici'': Hristo Petreski i Trajče Kačarov, te prestižna rubrika ''Susret sa dobitnicima Pečata varoši sremskokarlovačke 2017'': Miloš Kordić i Ranko Preradović. Spoj mladih i iskusnih pesnika sa pedeset godina književnog iskustva, pokazao je neobičnu dimenziju kazivanja i doživlјaja poezije. Stari su kazivali pesme mladolikog šarma, a mladi pesme ''starolikog'' oreola po kvalitetu izraza i talenta prikazanog u pesničkim prvencima. Ponovo se ukazala stara istina, da poezija ne zna za godine, već priznaje samo talenat u maternjem jeziku.

U nedelјu, na Stražilovu po prvi put, u ''Brankovom čardaku", održan je jubilarni 30. pesnički šahovski turnir po ugledu na  Branka Radičevića za koje je Jovan Đorđević, napisao sredinom 19. veka: ''Šaha je igrao vrlo vešto i vrlo je brzo pokretao figure.'' Na turniru su igrali Goran Babić, Ljubivoje Ršumović, Stevan Tontić, Dragutin Minić Karlo i drugi.  S obirom da je čuvena ''Karlovačka berba grožđa 2017'' započela istog dana kada i 46. Brankovo kolo, prve dve nagrade bile su po dve flaše čuvenog ''Karlovačkog bemeta'', koji se pio  na bečkom dvoru,  a zatim komplet novih knjiga Brankovog kola i –  karlovački kuglof. Nagradama su se okitli: Zoran Miladinović, Mileta Cicović,  Slobodan Terzić i Milan Mihajlović. Predsednik Brankovog kola, Nenad Grujičić, uručio je specijalnu nagradu, knjige ovogodišnjih laureata ''Stražilova'', dvojici učesnika turnira iz Republike Srpske,  iz Prijedora, Vladimiru Kneževiću i Milovanu Dragiću. Istakao je da je na svečanom otvaranju 46. Brankovog kola, devojačka etno-grupa iz Novog Sada, u najstarijoj srpskoj gimnaziji, pored ostaloga,  otpevala i ojkački dvostih: ''Kozara se uništiti neće, dok se zemlјa oko sunca kreće''. Time je podsetio na ''Književne susreta na Kozari'', gde je pre 12 godina primio nagradu ''Skender Kulenović'', poželevši gostima iz Republike Srpske da se svi zajedno, u radosti i pesmi,  susretnu sa šahovskom tablom i drevnim figurama na legendarnoj Kozari.


Danas na 46. Brankovom kolu biće održana dva programa. Prvi, u prepodnevnim satima u Novom Sadu,  posvećen desetogodišnjici smrti Stevana Raičkovića, koji je daleke 1976. godine svojom besedom svečano otvorio Brankovo kolo. U programu učestvuju: Damir Malešev, Marija Sloboda i Gorica Radmilović, zajedno  sa đacima gimnazije  ''Isidora Sekulić'', koji će kazivati Raičkovićeve pesme. Drugi program biće održan u Sremskim Karlovcima, u večerenjim satima u biblioteci ''Branko Radičević''. U programu ''Karlovački  savremeni aforističari'' učestvuju: Deana Sailović , Milorad Vujnović i Dimitrije Panfilov.

Progami 46. Brankovog kola nastavlјaju se, po nekoliko, iz dana u dan sve do 18. septembra u Sremskim Karlovcima i Novom Sadu.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc