Slava Vasilije Ostroski Cikago 12
ČIKAGO - Nedavno osnovano Udruženje „Hercegovac“ iz Čikaga ugostilo je u subotu 12. maja prijatelјe i članove kako bi zajedno proslavili praznik Svetog Vasilija Čudotvorca Ostroškog i Tvrdoškog kojeg ovo Udruženje obeležava i kao svoju zavetnu Slavu. U Hramu Hristovog Vaskrsenja Palmer u Čikagu posle večernjeg Bogosluženja svečanost je nastavlјeno u Sali hrama. Predsednik Udruženja „Hercegovac“ iz Čikaga Duško Magazin je u ime domaćina uputio poziv Srbima iz ovog dela Amerike da se svojim radom i svjim idejama priklјuče ovoj srpskoj organizaciji.

Osvećenje slavskog kolača i slavskog žita obavio je starešina ovog srpskog hrama u Čikagu Mile Subotić. On je podsetio na žitja Svetog Vasilija Ostroškog i značaj poštivanja ovog svetitelјa.

-Danas smo se okupili ne samo da čuvamo svoj identitet, svoj jezik i svoju kulturu i da budemo ponosni na kraj odakle vodimo porekla, već pre svega da se kod Svetog Vasilija sretnemo sa vaskrsplim Gospodom Hristom. Puno mi je srce što ste upravo ovaj srpskin hram u Čikagu izabrali za dom svoje organizacije, a mi vrata toga doma otvaramo sa radošću ne samo za vas već za sve vaše rođake i prijatelјe, istakao je sveštenik Subotić.

HRAM SVETOG VASILIJA U ČIKAGU
Slava Vasilije Ostroski Cikago 3
Najmlađi srpski hram u Čikagu Svetog Vasilija Ostroškog u naselјu Lejk Forest u subotu i nedelјu obeležio je svoju hramovnu Slavu. Bogosluženja su predvodili starešina hrama protojerej stavrofor Đuro Krošnjar i đakon manastira Svetog Save iz Libertvila Nektarije Tešanović. Svečanost u ovoj parohiji, koja je nedavno obeležila dve decenije, održana je uz osveštenje slavskog kolača i slavski ručak.

Podršku radu udruženja pružili su predsednik Ckveno-školske opštine Palmer Slaviša Stefanović, Udruženje krajiških Srba „Prelo“ i Udruženje Republika Srpska iz Čikaga.

U umetničkom programu učestvovali su guslar Ognjen Gligorević i zdravičar Rajko Draganić, dok su za večeru služena hercegovačka tradicionalna jela.


Udruženje „Hercegovac“ je početkom ove godine osnovano sa cilјem da otrgne od zaborava običaje, uspomene, zavičaj i velika stradanja srpskog naroda u Hercegovini, i da se, kako je istaknuto i na ovj svečanosti, sazida temelј budućim generacijama da ne zaborave odakle potiču.

Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc