petrovdanski sabor 1
SLATINA
- U nedelju je u Slatini počeo Petrovdanski sabor u organizaciji Srpske pravoslavne parohije Slatinske. Sabor je započeo Svetom liturgijom u hramu svetih apostola Petra i Pavla u Slaini gde se je verni narod molio sa svojim svešteenikom. Nakon liturgije je otvorena likovna kolonija čiji je voditelj bio Miroslav Odavić iz Palače kod Osijeka. Ukupno je učestvovalo dvanaest slikara i to: Davor Joso, Ranka Mirković, Rada Marković, Vlatka, Vukelić, Gordana Čurik, Josip Gribli, Đorđe Stanisavljević, Goran Zlatarić, Miro Odavić, Zorica Šarčević koji su naslikali prelepe slike svetaca i crkve.

Popodne je bilo rezervisano za dve manifestacije. Prva je sajam narodnih rukotvorina. Sajam je otvorio dožupan Virovitičko-podravski Igor Pavković (SDSS). Na sajmu su izlagali: Udruga Vretenac Slatina (rad sa osobama sa intelektualnim poteškoćama) gde su volonteri, korisnici i voditeljica Patricija Karaman izlagali ručne radove, male Vretence i ostale suvenire.

Parohija Slatinska je izložila ono najvrednije za njih i buduće naraštaje, a to su sačuvane crkvene knjige od kojih su dve rukom pisane, a jedna dotira iz 1701. godine!

Takođe se parohija bavi čuvanjem narodne tradicije pa su tako izložili ručne radove, tkane peškire koji su u davna vremena bili jedini vid dara crkvi. Na sajmu je bio upečatljiv i posebno meden štand OPG-a Ratka Mirkajlovića koji je izlagao mnoštvo pčelinjih proizvoda.

petrovdanski sabor
Drugi, ali ništa manje interesantniji događaj turnir u malom fudbalu. Učestvovalo je 6. ekipa: Popovi sestrići, Kućanci, Joks, Pakračani, Bliski rođaci, Donji Meljani. Borba je bila lavovska, pravi derbiji su se odvijali na terenu, a publika je navijala za svog favorita. Najviše aplauza je odnela ekipa Popovi sestrići koji su i bili najzanimljiviji na terenu.

Prvo mesto su osvojili Pakračani koje je bodrio njihov zamenik gradonačelnice Nikola Ivanović, drugo mesto su osvojili Kućanci i treće Bliski rođaci. Sveštenik slatinski, domaćin Dragan Gaćeša je svim učesnicima podelio simbolične medalje i tri trofeja najboljima. Nakon turnira usledila je posna trpeza ljubavi za sve učesnike. Sva dešavanja organizirao je sveštenik Dragan Gaćeša sa svojim vjernim parohijanima, među kojima je i znatan broj članova Samostalne demokratske srpske stranke.

Sabor se nastavlja i narednih dana raznim manifestacijama.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc