sava mrkalj subotica izlozba
SUBOTICA - U galeriji Otvorenog univerziteta otvorena je izložba o Savi Mrkalju, zaboravljenom ili neupamćenom pioniru i reformatoru srpskog narodnog slova i slovesnosti.

Izložbu je otvorio i prisutne pozdravio Milorad Kurajica, ispred domaćina, Zavičajnog udruženja „Dalmacija“ iz Subotice, a potom su se prisutnima obratili Milorad Đošić, ispred Srbskog udruženja „Ćirilica“ iz Beograda, te dr Milanka Stankić. Otvaranje su Mrkaljevim stihovima i muzikom obogatili Stevo Bardak i Cvijetin Milaković, javlja portal "Subotica Info".

Izložba je organizovana u okviru obeležavanja Godine Save Mrkalja i dva jubileja - 235 godina od njegovog rođenja i 185 godina smrti, a povodom Evropske godine kulturne baštine. Izložba sadrži 30 panoa poređanih azbučnim redom i prati Mrkaljev život i rad i uticaj na razvoj srpskog jezika, knjižnjevnosti i umetnosti, od njegovih savremenika do današnjeg dana. Nastala je u saradnji sa Istorijskim arhivom iz Pančeva i Udruženjem Krajišnika. Autor izložbe je prof. Milica Grbić.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc