ekshumacija licko senjska
OTOČAC
- U protekla dva dana, na području Ličko-senjske županije ekshumirani su posmrtni ostaci devet žrtava srpske nacionalnosti stradalih u akciji hrvatske vojske i policije "Oluja".

Nadležni organi Hrvatske završili su proces ekshumacija sa registrovanih grobnih mesta, a ceo proces trajao je dva dana, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije.

U saopštenju se precizira da su na Pravoslavnom groblju u Vodoteču ekshumirana tri lica, na pravoslavnom delu Gradskog groblja u Otočcu jedno lice, na Mesnom pravoslavnom groblju u Doljanima dva lica i na mesnom groblju u Rudopolju tri lica.

Od svih ekshumiranih posmrtnih ostataka uzeti su uzorci radi identifikacije metodom DNK analize.

Prema podacima Komisije, do sada je u regionu Like ekshumirano 240 lica i to – na groblju u Gračacu 155, Korenici 27, a nakon čega je proces nastavljen tek u oktobru 2006. godine, ekshumacijom posmrtnih ostataka 58 žrtava na lokaciji Žitnik kod Gospića.

U ovom regionu, od ukupnog broja ekshumiranih, 177 lica je identifikovano i predato porodicama.

U skladu sa potpisanim međudržavnim dokumentima sa Hrvatskom i na osnovu njih postignutih dogovora, ekshumacijama su u svojstvu posmatrača prisustvovali predstavnici Komisije za nestala lica.

Imajući u vidu njegov humanitarni značaj, posebno za članove porodica nestalih lica, nastavak ekshumacija je od posebnog značaja kako bi se ubrzalo rešavanja slučajeva lica koja se vode kao nestala u vezi sa oružanim sukobima i saradnje nadležnih tela u regionu, ističe se u saopštenju.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc