bogdan cosic
Profesor doktor Bogdan Ćosić, rođen je 24.10.1931. godine u selu Hajtić sedam kilometara udaljenom od Gline, na Baniji od oca Janka i majke Mare. Sa 12 godina je ostao bez oca, koji gine s puškom u ruci na Sutjesci 1943.godine. Ostaje sa majkom, mlađim bratom Veljkom i malim sestrama Milkom i Bosiljkom.

Kada je rat završen odlazi u školu u Glinu i završava nižu gimnaziju i malu maturu. Veliku maturu je završio u Ogulinu.

Upisuje Ekonomski fakultet u Zagrebu 1953.godine, koji završava 1957.godine. Ostaje na fakultetu kao asistent na katedri Politička ekonomija kod profesora Dušana Ćalića.

Kao i do tada vredno radi i usavršava se. Godine 1963. završio je studij trećeg stepena i dobio Diplomu Magistar iz područja "Ekonomika Komune".

Godine 1966. je doktorirao iz područja Politička ekonomija. Vredno radi i dalje te postaje Docent, zatim Profesor Doktor Ekonomskog Fakulteta u Zagrebu.

Osim rada sa studentima piše udžbenike i knjige i dobija nagrade. Napisao je oko 150 naučnih radova.

Godine 1977. dodeljuje se nagrada "Mijo Mirković" za najbolji rad na udžbeniku "Politička Ekonomija Socijalizma". Predsednik Komisije za nagrađivanje bio je dr Vladimir Stipetić.

Godine 1984. opet dobija nagradu "Mijo Mirković" za najbolji rad "Politička Ekonomija i Privredni Razvoj".

16.12.1976.godine u Beogradu,odlikovan je Ordenom "Zasluga za Narod sa Srebrenom Zvezdom".

Bio je izuzetno dobar i plemenit čovek sa svim vrlinama,koje VELIKI čovek može da ima:Profesor Doktor,naučni radnik,patriota i veliki pedagog.

Umro je 25.10.1986. godine na 55. rođendan, u svojoj kući u Zagrebu. Iza njega je ostala supruga Milica i sin Predrag, koji nažalost nisu živi.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.