knjiga
"...Prelistavajući stare, požutjele listove časopisa i knjiga često se mogu sresti i redovi koji govore o našim krajevima i njenim lјudima. To svjedoči da je pisana riječ na Baniji oduvijek bila njegovana", piše poznati i priznati srpski pjesnik (i za djecu, takođe) Nikola Vujčić, rođen 1956. godine u Velikoj Gradusi (na Baniji), u nekadašnjem listu za djecu Kurir, koji je izlazio u Sisku.

Vujčić to piše u tekstu u kome je predstavio pjesnika, Banijca, Žarka Jančića, koji je uvršten u Antologiju jugoslovenske savremene dečje poezije, koja se pojavila u Beogradu 1936. godine. Antologiju je sastavio Živojin D. Karić (poznati pisac za djecu između dva rata i poslije Drugog svjetskog rata), a izdavač je Knjižarnica Jeremije J. Dželebdžića.

Žarko Jančić rođen je 25. marta 1887. godine u Jabukovcu kod Petrinje, u Savskoj banovini, stoji u bilјešci o pjesniku. Učitelјsku školu s odličnim uspjehom završio je u Pakracu 1908. godine. Godine 1930. Jančić se u književnosti za djecu pojavio zbirkom Dečje pesme i deklamacije, 1930. godine.

"Ako je suditi po riječima sastavlјača ove antologije, Živojina D. Karića", piše Vujčić, "ispisanim u predgovoru: ...sastavlјač ove antologije odabrao je od svih skoro najpoznatijih naših dečijih pisaca njihove najlepše pesme i unio ih u ovu antologiju. Pri odabiranju sastavlјač je pazio da sve pesme budu lepe, zanimlјive i razumlјive."

Svakako da je Žarko Jančić bio jedan od bolјih pjesnika u tadašnjoj jugoslovenskoj poeziji za djecu. I da se u skladu sa svojim vrijednostima zasluženo našao u Karićevoj antologiji. U kojoj su, poeziji naime, kad je o srpskim pjesnicima riječ, najistaknutiji Gvido Tartalјa, Andra Franičević, Branislav Brana Cvetković, Stevan P. Bešević, Milorad Petrović, Desanka Maksimović, pred sam Drugi rat i Branko Ćopić i drugi.

Nažalost, Žarko Jančić je u nekad našoj banijskoj, poslijeratnoj sredini bio potpuno nepoznat književni stvaralac.

Inače je Karić u svoju antologiju uvrstio i pjesnikinju, autora udžbenika i prevodioca, Jovanku Hrvaćanin, rođenu u Dubici.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.