Nasa Banija 64
BEOGRAD - Dana 27.5.2017. u Etnografskom muzeju u Beogradu, Zavičajno udruženje Banijaca, potomaka i prijatelja Banije, proslavilo je desetogodišnjicu rada udruženja.

Ženska pevačka grupa ,,Banija“ otpevala je svoju pobedničku pesmu, a nakon toga uvodnu i pozdravnu reč gostima uputila je predsednica skupštine Dušanka Popović. O radu udruženja u proteklom periodu govorio je predsednik upravnog odbora Miroslav Kovjanić.

,,Iza nas je, možemo slobodno reći, 10 godina uspešnog rada ovog udruženja. S obzirom na sve probleme koje smo imali, od finansijskih do organizacionih, uspeli smo da izdejstvujemo mnogo projekata koji su nam pomogli da budemo okupljalište Banijaca, učvrstimo naš identitet, sačuvamo naše običaje i kulturnu baštinu. U tih proteklih 10 godina radili smo na uspostavljanju veza sa našima na Baniji. Odlazili smo na mnoge kulturne i sportske manifestacije i pomagali koliko su nam mogućnosti dozvoljavale.

Ne smemo da zaboravimo naše članove UO koji danas nisu sa nama, ali su dali svoj veliki doprinos da ovo udruženje bude jedno od vodećih udruženja u Srbiji. Naravno, tu su i ostali bivši članovi UO, kao i svi članovi našeg udruženja koji su nam svih ovih godina pomagali i bili uz nas.

Posebno bih se zahvalio našim sponzorima, bez kojih sigurno danas ne bismo bili ovo što jesmo.

Na izložbi se mogao videti rad naših slikara, vajara, književnika i sve što su naši preci radili, koristili, od veza, ćilima, preslica, lampi, pegle i mnogih drugih vrednih starina.

Skupu su se obratili naši književnici, doktori, slikari... a sve vreme goste su zabavljali naša ženska i muška pevačka grupa ,,Banija“.

Radili smo i radimo na uspostavljanju dobrih, prijateljskih odnosa sa drugim udruženjima, jer to nam i jeste cilj, da se družimo i pomažemo jedni drugima.

Nakon završenog programa, po našem banijskom običaju, poslužili smo goste našom domaćom hranom, a sve to nije moglo proći bez poznate banijske šljivovice.“

S poštovanjem
predsednik UO Miroslav Kovjanić
Ostale fotografije pogledajte u našoj FOTOGALERIJI.
Foto i video: Trifko Ćorović; Srpsko kolo
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc