dumbovic vrga
PETRINJA
- U Petrinji mora ostati bolnica za liječenje plućnih bolesti, a Grad Petrinja u suradnji sa strukom pomoći će izradu potrebne dokumentacije kako bi se bolnica mogla prijaviti na odgovarajuće Europske fondove, zaključak je posjeta Darinka Dumbovića, gradonačelnika grada Petrinje, pulmološkom Odjelu u Petrinji, u razgovoru s Borisom Vrgom, dr.med, spec. pneumoftiziolog, subspec. pulmolog, voditeljem Odjela.

Gradonačelnik Dumbović sa suradnicima posjetio je u četvrtak, 24. ožujka 2016. godine, Odjel pulmologije Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ u Petrinji, povodom Svjetskog dana borbe protiv tuberkuloze i sedamdeset godina uspješnog rada bolnice.

„ Danas sam sa suradnicima posjetio Odjel pulmologije u Petrinji koji je nekad bio zasebna Bolnica za plućne bolesti, a danas je u sastavu Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak. Prigoda je to da baš danas, na Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze, a ujedno u godini kad se obilježava 70 god rada i postojanja Bolnice za plućne bolesti u Petrinji ponovo naglasimo da je problem tuberkuloze i danas prisutan. Za Petrinju je ovo velika tradicija koja pokazuje brigu i vrijednosti i poštovanje prema svojim građanima. Ništa ne smije zaustaviti našu bogatu tradiciju, kontinuitet treba nastaviti.“ – rekao je gradonačelnik Dumbović, obrativši se dr. Vrgi kako će uvijek imati potporu u Gradu Petrinji i da se zajedničkim radom i nastojanjima doprinese boljem zdravstvenom standardu.

„U našoj županiji broj oboljelih od tuberkuloze dvostruko je veći od prosjeka u Republici Hrvatskoj. Zdravstveni radnici stalno upozoravaju na taj problem i u to ulažu jako velik trud.

Tvrdokorna je to bolest, stara drama u novom ruhu, i još uvijek svoj smrtni danak bere po cijelom svijetu. Već dvadeset godina smo na prvom mjestu po oboljelima od plućnih bolesti.

Razlozi su u tome jer je naša županija jedna od najsiromašnijih, najveći broj socijalnih korisnika, velika ratna stradanja, nepovoljni psihosocijalni uvjeti pogodovali su razvoju bolesti, migracija stanovništva iz područja gdje je tuberkuloza raširena. Iako, zadnjih deset godina je incidencija u našoj županiji veće smanjenje broja oboljelih nego što je to u Hrvatskoj.“ – rekao je Boris Vrga, dr.med., spec. pneumoftiziolog, subspec. pulmolog, voditelj Odjela.
Ovom prigodom i gradonačelnik i doktor podsjetili su kako se već duže vrijeme kalkulira o opstanku ovog Odjela o čemu je dr. Vrga rekao: „Inzistirali smo da se ponovno osnuje Specijalna bolnica za plućne bolesti ali nailazilo se na različite reakcije iako kao postoji volja, nikada nije realizirano. Postoje svi logistički uvjeti i zalažem se da idemo prema Europskoj uniji za osnivanje Specijalne bolnice jer ona kad vidi naše parametre koje imamo u „slici zdravlja“, koji nisu naši, koju su načinili stručnjaci, nema razloga da ne bi podržali ovakav projekt. Ne treba puno, nije puno novaca, samo je potrebno slušati želje svojih sugrađana, svojih ljudi koji po zakonu imaju zajamčeno pravo na zdravlje, a imamo sve uvjete.“

Dr. Vrga dodao je da imaju svjetske rezultate u uspješnosti liječenja ove bolesti i kako je osobno spreman napisati zdravstveni elaborat, a gradonačelnik je rekao da će potrebne studije platiti grad.

Gradonačelnik se ovom prigodom osvrnuo i na zgrade koje su u okruženju bolnice rekavši da se tu trebaju napraviti sadržaji koji će biti nadgradnja zdravstva i za što se, također, mogu iskoristit EU fondovi. „Stojimo na raspolaganju da s bolnicom Grad bude partner, a struka neka odluči što je prioritet.“ – rekao je gradonačelnik.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc