nuklearni otpad ilustr
BEOGRAD - Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta zatražio je danas od hrvatske vlade da odustane od namere da odlaže nuklearni otpad na području opštine Dvor na Uni.

Linta je u otvorenom pismu zameniku predsednika Vlade Hrvatske Tomislavu Karamarku naveo da bi odlaganje otpada bio završni čin proterivanja srpskog naroda sa tog područja i ugrožavanje zdravlja i životne sredine velikog broja građana Republike Srpske.

On je zatražio da vlada predloži saboru da iz Programa prostornog uređenja izbriše Trgovsku goru kod Dvora na Uni kao potencijalno područje na kojoj bi se odlagao radioaktivni otpad iz nuklearke Krško.

Linta je podsetio da je još 1999. godine Trgovska gora stavljena u Program prostornog uređenja Hrvatske kao potencijalno mesto za odlaganje nukleranog otpada i da već 17 godina traje borba građana putem peticija i javnih rasprava da se promeni navedena "nerazumna i suluda" odluka.

On dodaje da se i stručnjaci u BiH protive jer je ugroženo osam opština sa 230.000 građana u slivu reke Une, kao i da bi se smeštajem radioaktivnog otpada u objekat na lokaciji Čerkezovac grubo ugrozili i građani Srpske.

"Iako bi odlaganje nuklearnog otpada trebalo biti državni projekat lišen pogleda kroz nacionalnu prizmu, očigledno je da su sadašnje aktivnosti oko Dvora i Trgovske Gore pojačane zbog činjenice da tamo živi značajan broj srpskog stanovništva", naveo je Linta.

On je naveo da je jasno kao dan da određene političke strukture u Zagrebu imaju za cilj da proteraju preostali deo srpskog naroda sa područja Banije, ali i sa područja Republike Srpske uz sliv reke Une odlaganjem stotina tona nuklearnog otpada.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc