pobjednik Petrinjske kobasijade
PETRINJA
- Ivica Miočić iz Gline pobjednik je 10. Petrinjske kobasijade, drugo mjesto osvojio je Nikola Janjanin iz Gornje Bačuge i treće mjesto Marija Silaj iz Male Gorice. Ovako je odlučila ocjenjivačka komisija nakon ocjenjivanja 46 uzoraka kobasica predanih za natjecanje na jubilarnoj 10. Petrinjskoj kobasijadi koja je održana u subotu, 23. travnja 2016. godine u Petrinji.

Organizator ovogodišnje Kobasijade bio je Grad Petrinja pod pokroviteljstvom Darinka Dumbovića, gradonačelnika grada Petrinje, a suorganizatori su bili Turistička zajednica grada Petrinje, Udruga uzgajivača svinja „Banijska šara“ i Udruga petrinjska kobasica.

Ovogodišnja Petrinjska kobasijada održana je kroz bogat cjelodnevni program na Trgu hrvatskih branitelja. Nakon svečanog otvorenja podijeljen je tradicionalni Petrinjski doručak: jaja s lukom i kobasice od banijske šare svinje. Doručak je bio humanitarnog karaktera jer se skupljao prilog za ponovni dolazak pokretnog mamografa u Petrinju.

Na Kobasijadi svoje proizvode na štandovima je izložilo 25 OPG-ova, petrinjskih obrtnika i domaćih radinosti kao i vinarija. Manifestaciju je pjesmom otvorio tamburaški sastav „Kupska zvona", dok je nakon pobjednika zasvirao Tamburaški sastav „Kočije", a u noćnim satima zabavljala je grupa Besplatno piće. Tijekom poslijepodneva dok su se iščekivali rezultati najbolje kobasice pjesmom i plesom zabavljali su članovi Folklornog ansambla „Petrinjčica", KUD-a „Čuntićanka", KUD-a „Hrastovička gora" i HKUD-a „Mošćenica".

Organizacijom Kobasijade i odazivom građana i sudionika gradonačelnik Dumbović je bio vrlo zadovoljan te je rekao da iako Kobasijada nije ništa novo u Petrinji ali je zaslužila da se podigne na jednu višu razinu. „Mi smo prije 50-tak godina imali jednu bogatu tradicionalnu i povijesnu vrijednost koja je pokazala ono što je Petrinja imala kroz stotine godina, a to je PIGIK, Petrinjska izložba gastronomije i kulinarstva. To treba vratiti. Cilj je to poticati i pokazati, cilj je pokazati da je u Petrinji bila prva tvornica salame. Ta salama i sve što se kraj Petrinje proizvodi, mora ostati jedna trajna vrijednost" - dodao je gradonačelnik Dumbović, koji je ujedno ovogodišnjim pobjednicima Petrinjske kobasijade uručio priznanja, peke i novčane nagrade zahvalivši im što njeguju tradiciju spravljanja kobasica.

Kako je već spomenuto Ocjenjivačka komisija ove godine je imala pune ruke posla i ni malo lak zadatak, a činili su je: Marijeta Grabovac Zec, Mladen Čačić, Ivo Jelečević i Vedran Klišanić. Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i komunalne djelatnosti Ante Marić je za ocjenjivačku komisiju izjavio kako je riječ o stručnim ljudima. Dodaje kako je svima poznato da je Petrinja grad mesne industrije i grad kobasica. „Mi to moramo podizati na višu razinu i početi približavati našim građanima, i na neki način promovirati se šire u Hrvatskoj i regiji kao grad kobasica i mesne industrije. Mi smo zadovoljni odazivom obzirom na kratkoću priprema Kobasijade. Očekujemo da se broj prijavljenih iz godine u godinu povećava. Mi smo s ovim brojem premašili prošlogodišnji broj i zadovoljni smo" - rekao je pročelnik Marić.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc