mara vilus
PETRINJA
- Tragično zvuči podatak da u seoskoj školi u Jabukovcu, koja ima ukupno 75 učenika, od čega je čak pedesetoro srpsko djece, a svega pet đaka pohađa dopunsku nastavu na srpskom jeziku po Modelu C. Vjeronauku uči 45 djece. Unazad nekoliko godina vršeni su pritisci na roditelјe i djecu i omalovažavanje srpskog jezika od strane nastavnog kadra u Jabukovcu. Oni su djeci, a i roditelјima, postavlјali pitanja: kako ćete se upisati u srednju školu ako vam piše da ste pohađali dopunsku nastavu po Modelu C na srpskom jeziku? - izjavila je Mara Vilus, predsjednica petrinjske „Prosvjete“ za list „Srpsko kolo“ koje u Beogradu izdaje Savez Srba iz regiona.Vilus kaže i da je cilј bio onemogućiti održavanje nastave, prebacivanjem časova subotom, kada u zimskom periodu nema grijanja u školi. Tako je je djeci bio onemogućen dolazak u školu, jer žive u selima koja su prilično udalјena od škole. U gradu Petrinji postoje tri osnovne škole, ali zbog malog broja naše djece nema organizovane nastave na srpskom jeziku.

U Petrinji od 2001. godine, od kada se veći broj Srba vratio iz izbjeglištva, do danas bilo je nekoliko međunacionalnih incidenata, a poslјednji se dogodio 6.6.2015. godine na Prvom festivalu ojkače u organizaciji Srpskog kulturnog društva Prosvjeta. Uvijek postoji strah od novih provokacija. 

Vlada Srbije odobrila je finansijsku pomoć SKD Prosvjeta za organizaciju Prvog festivala ojkače u Petrinji, a pruža pomoć i za rad KUD Banija iz sela Blinja. - zaključuje Mara Vilus.

Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc