Parastos u Glinir 11
GLINA
- U organizaciji Vijeća srpske manjine grada Gline i Srpske pravoslavne crkve u petak 13. maja u Glini na kosturnici žrtvama pokolja u Glinskoj pravoslavnoj crkvi 12/13.05.1941. održan je parastos pobijenim Srbima.

Vijence su položili organizator i antifašisti Gline i Petrinje kao i rodbina stradalih te građani Banije i Korduna.

Poslije parastosa sveštenika iz Gline, Topuskog i Kostajnice, prisutnima se obratio Željko Gavrilović predsjednik Vijeća srpske manjine grada Gline, a prisustvovao je i zamjenik Župana Boro Rkman.

Jedan od najsvirepijih i najjezivijih zločina nad Srbima u NDH bio je pokolj nekoliko stotina Srba muškaraca u pravoslavnoj crkvi u Glini.

Srbe zatvorene u glinskoj pravoslavnoj crkvi ustaše su odvodile po grupama do stratišta u Glinsko Novo Selo, Hadžer i Prekopu, gde su ih zverski mučili, najsvirepije ubijali i pokopavali u već iskopane jame.
Pokolj u glinskoj crkvi se desio 29. jula 1941. godine, a neki muškarci iz Gline su već ubijani ranije, u pokolju 11-12. maja 1941. kod Prekope i Hadžera.

Po stvarnoj evidenciji u pokolju je stradalo 1200 nevinih žrtava, a u kosturnici na pravoslavnom groblju je sahranjeno 2000 žrtava eshumiranih u Prekopi 1951. godine.


Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc