stevo rusnov
HRVATSKA KOSTAJNICA
- Demografska slika banijskih gradića i mjesta teško stradalih u ratu devedesetih, iz godine u godinu sve je gora: iselјavanje stanovništva zapelog u siromaštvu i besperspektivnosti, nezavisno o tome je li riječ o onom srpske ili hrvatske nacionalnosti. Radnih mjesta nema, tako da mladi odlaze u zemlјe EU, a najviše u Nјemačku.

Povratak, koji je bio intezivan prije 15 godina, danas je zanemariv i sporadičan, a stanovništvo je staro, tako da se ne može baviti polјoprivredom, a kamoli EKO proizvodnjom koja je zahtjevnija. Iz ekonomskih razloga lјudi obavlјaju veće kupovine u susjednoj Kostajnici, koja je u BiH.

Mnogi naši lјudi prodali su kuće i imanja Državnoj agenciji APN-a, a oni koji nisu, jednom godišnje obilaze kuće koje nagriza zub vremena, dok polјoprivredna zemlјišta osvaja šikara. Rasprava o smještanju nuklearnog otpada u Dvoru na Uni, udalјenom od Hrvatske Kostajnice dvadesetak kilometara, nije transparentna i vjerovatno će politički biti rešena, a trebalo bi referendumom ispoštovati volјu građana, ne samo u Hrvatskoj, nego i u okolnim opštinama u BiH.

Visoku politiku mnogi označavaju kao skretanje s gorućih životnih problema, pa su i međunacionalni incidenti zanemarivi s obzirom na stanje ranijih godina.

Inače srpske institucije imaju odličnu saradnju s protojerejem Daliborom Tanasićem, koji u skladu s mogućnostima obnavlјa srpske hramove.

Od Vlade Vojvodine i njenog Fonda za prognana i izbjegla lica svojevremeno smo dobili pomoć, kao i od Komesarijata za izbjeglice iz Beograda. Međutim, nsdostaje veće investiranje Srbije koje bi podstaklo povratak i zapošlјavanje bez obzira na naciju.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc