piramida hrastovica
PETRINJA
- Primopredaja obnovljene geodetske piramide na Hrastovičkoj gori obavljena je u srijedu, 18. svibnja 2016. godine. Ključeve obnovljene Piramide izvođači radova predali su Darinku Dumboviću, gradonačelniku grada Petrinje, koji je ovom prigodom istaknuo: „Ovdje se radi o jednoj povijesnoj, kulturnoj i tradicionalnoj vrijednosti gdje je prije 150 godina napravljena drvena piramida.

Ova investicija pokazuje početak nečega što u budućnosti moramo i završiti. Projekt je bio, što se tiče građevinskih radova, oko 50 000,00 kuna međutim 90 000,00 kuna koštala je stabilizacija objekta. Međutim, bez partnera sad ne možemo dalje. S velikim zadovoljstvom mogu reći da zajednički s gradom Bihaćem ovaj ćemo objekt aplicirati kao projekt prekogranične suradnje.

piramida hrastovica 1
Ovaj sadržaj bi trebao biti jedna nova vrijednost jer ovdje se održava naša tradicionalna Kestenijada. Cilj nam je napraviti vidikovac čija je vrijednost reda veličine 850 000, 00 kuna.“

Inače, Piramida je građevina iz 1962. godine visine 17 metara. Građena je tradicionalno od opeke te je upravo zbog toga obnovljena u tom stilu. Od 77 trigonometara prvog reda u Republici Hrvatskoj, desetak ove veličine, ovo je prvi objekt obnovljen sredstvima jedinice lokalne samouprave, a ne sredstvima Državne geodetske uprave u čijoj je nadležnosti.

Grad Petrinja u suradnji s Gradom Bihaćem priprema projekt obnove vidikovca, tj. čelične konstrukcije. U sklopu ovog projekta bitno je naglasiti da će se zaposliti jedna osoba, bit će razvijene mobilne aplikacije, dodatne edukacije za građanstvo, očekivana vrijednost je 2 000 000, 00 kuna od čega će Grad Petrinja osigurati 15%.

U sklopu projekta će na vrhu vidikovca biti postavljen teleskop i panoramski dalekozor.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc