strosmajerovo setaliste
PETRINJA
– Povodom Međunarodnog dana parkova u petrinjskom Gradskom parku predstavljen je projekt uređenja parka koji će biti financiran sredstvima iz EU fondova. Kako je istaknula Vera Kaurin, voditeljica Odsjeka za razvoj i komunalni doprinos u Petrinji, projekt je naručen i sada smo u fazi glavnog projekta te je sve predano za dobivanje potvrde od javnopravnih tijela.

„Kada dobijemo potvrdu možemo pokrenuti postupak izdavanja građevinske dozvole. Nadam se kako će do kraja godine građevinska dozvola biti ishodovana. Grad Petrinja sudjeluje u pilot projektu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, pilot projekt pet gradova gdje je za pet gradova osigurano 120 milijuna eura", rekla je Kaurin.

Upravo je jedan od projekata kojeg Petrinja želi prijaviti i projekt rekonstrukcije perivoja Josipa Jurja Strossmayera. „Vrijednost projekta je 9,5 milijuna kuna. Vrijednost samog projektiranja je 175 tisuća kuna i ono je u završnoj fazi. Rekonstrukcijom je obuhvaćena javna rasvjeta, javna površina, pješačke staze, odvodnja, navodnjavanje i rekonstrukcija svih građevina u parku, a to su fontana, paviljon i sve što se odnosi na hortikulturu", kazala je Kaurin.

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović je istaknuo kako je projekt dosta zahtjevan. „Mi znamo da naš park ima svoju vrijednost koja je povijesna i koja datira iz 18.stoljeća. Želimo iz fondova iskoristiti naš dio za revitalizaciju starog centra grada, a to znači da moramo vidjeti kako vratiti onaj izgled kao nekada. Ovdje se zna u našem gradu da su sve nekako manifestacije vezane uz park. Znamo da je to simbol grada, uz našeg Svetog Lovru, i da je to trajna obveza za sve buduće generacije, ali i za odgovorne ljude koji vode ovaj grad", zaključio je Dumbović.

Na kraju dodaje kako su u petrinjskom Gradskom parku i četiri višestoljetne lipe koje su simbol parka i u koje grad ulaže puno truda i sredstava kako lipe bile sačuvane. Kako će budući park izgledati, razgledali su i mališani Dječjeg vrtića Petrinjčica, skupina Ribice.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc