hmp u dvoru i topuskom
SISAK
– Prijedlogom nove mreže Hitne medicinske pomoći dogodile su se određene promjene u kojima su Općine Dvor i Topusko ostale bez timova Hitne medicinske pomoći.

„Tim prijedlogom, od 08. travnja, ministar Nakić predvidio je da se ukinu određena dežurstva upravo na području Općina Dvor i Topusko. S te strane došlo je do određenih poteškoća oko obavljanja Hitne medicinske pomoći na području naše Županije. Tim prijedlogom ukinula bi se dežurstva na području Topuskog i Dvora, to su velike Općine koje nemaju možda preveliki broj stanovnika, ali potreba za Hitnom medicinskom pomoći je velika, pogotovo na području Općine Topusko koja u okruženju ima i Općinu Gvozd." – kazao je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

Da bi osigurali Hitnu medicinsku pomoć na tim područjima, u Sisačko-moslavačkoj županiji odlučili su promijeniti takvo stanje i uvesti dežurstvo na području jedne i druge Općine za što će iz županijskog Proračuna, do kraja godine, mjesečno izdvajati 250.000,oo kuna iz stavke Povišenog zdravstvenog standarda.

Župan Žinić je dodao kako će to biti i jedna od tema, uz Središnji paviljon u Općoj bolnici „Dr.Ivo Pedišić", o kojoj će se razgovarati prilikom posjete ministra Daria Nakića Sisačko-moslavačkoj županiji, u petak, 24. lipnja.

Nikola Arbutina, načelnik Općine Dvor, zahvalio se Županiji na pomoći: „Što su prepoznali ovaj problem i što su omogućili stanovnicima da imaju Hitnu pomoć kao i do sada. To znači da preko noći subotom, nedjeljom i blagdanom imaju liječnika u tom razdoblju. Nedopustivo je da svaki stanovnik Republike Hrvatske nema istu razinu zdravstvene zaštite, jer jedinice lokalne samouprave na području od posebne državne skrbi naše Županije nisu krive što su ostale bez stanovništva i broj stanovnika ne može biti osnovni kriterij za donošenje mreže Hitne pomoći."

Dodao je kako se u takvim slučajevima moraju uvažiti i drugi kriteriji.

Također, na rješavanju za njih vrlo bitnog pitanja, zahvalio se i Slavko Muža, načelnik Općine Topusko, te je naznačio: „Naime, ako imamo u vidu da je ljudski život najvredniji onda oko toga ne trebamo puno raspravljati. Topusko je slično, što se tiče raseljenosti, kao što je i Općina Dvor, ali s bitno drugačijim specifičnostima. Mi znamo da smo jedna od bitnijih turističkih destinacija u središnjem dijelu Hrvatske i unazad 50 godina smo stalno imali pokrivenu Hitnu medicinsku pomoć. Mislim da je taj prijedlog dao netko tko ne poznaje našu stvarnost i ne poznaje situaciju."

Naglasio je i kako je tijekom sezone svakodnevno u hotelima oko 300 ljudi, što znači da Hitna medicinska pomoć mora biti osigurana i to se ne može prepustiti slučaju, te su ovim ohrabrujućim vijestima i prijedlozima zadovoljni.

Kakva je trenutna pokrivenost, odnosno raspored timova Hitne medicinske pomoći, pojasnio je dr.Tomislav Fabijanić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu SMŽ: „Timovi T1 (liječnik, medicinska sestra, tehničar i vozač + vozilo) locirani su u Novskoj, Kutini, Petrinji i Sisku (2), a sada će biti po jedan u Hrvatskoj Kostajnici i Glini, dok su T2 timovi (medicinska sestra, tehničar i vozač + vozilo) u Sunji i Popovači, te jedan u Sisku. To je određeno od Ministarstva zdravlja kako bazični dio, dok smo do sada imali i dežurstva T1 timova u Dvoru i Topuskom."
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc