sisak provala u hram sv petke
SISAK - Vandali su upali i u stan sveštenika, koji je u trenutku provale bio odsutan sa porodicom, kao i u kancelariju crkvene opštine.

Obivši prozor, nepoznata lica su ušla u crkvu, uništila i razbacala crkvene sasude i bogoslužbene predmete, a zatim su obili balkonska vrata parohijskog doma, devastirali spavaće i dnevnu sobu, a u kancelariji crkvene opštine razbacali arhivu i uništili kasu.

„ To što su počinioci znali da sveštenička porodica neće biti u Sisku te noći, svedoči da se radi o dobro pripremljenoj i ostvarenoj nameri da se, još jedanput uputi otvorena pretnja Srpskoj pravoslavoj crkvi, njenom sveštenstvu i vernom narodu u Sisku i Hrvatskoj” navodi se u saopštenju Mitropolije zagrebačko-ljubljanske.

Podseća se da je ovo samo jedan u nizu incidenata, koji se dogodio posle više slučajeva upadanja u posed, vređanja, raznih vrsta verbalnog terora i pretnji upućenih parohu sisačkom svešteniku Veselinu Ristiću i članovima njegove porodice.

„Ukoliko nadležni policijski organi u Sisku, kojima su redovno prijavljivani svi prethodni slučajevi pretnji, vređanja i verbalnog nasilja, ni ovoga puta ne pronađu počinioce, pitamo se – Šta je sledeće? Kakvom teroru treba da bude izložena Srpska pravoslavna crkva, njeni hramovi i sveštenici da bi dobili zakonsku zaštitu? Iz tog razloga Mitropolija zagrebačko-ljubljanska očekuje bratsku i hrišćansku pomoć Katoličke crkve u Sisku, ali će o ovom i sličnim slučajevima izvestiti Sveti arhijerejski Sinod SPC i druge relevantne domaće i međunarodne ličnosti i institucije”, zaključuje se u saopštenju.

Pre mesec dana, napadnut je i saborni hram Preobraženja Gospodnjeg u strogom centru Zagreba, na Cvetnom trgu. Tad je plavom bojom oštećena fasada hrama pored glavnih ulaznih vrata. Kako je tom prilikom saopštila Mitropolija zagrebačko-ljubljanska, namera je verovatno bila da se na crkvi ispiše „određeni sadržaj”, ali su nepoznati počinioci ili počinilac bili sprečeni u svojoj nameri.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc