Hramovna slava u Topuskom 06
TOPUSKO
- Na praznik rođenja Svetog Jovana, Predteče i Krstitelja Gospodnjeg, u hramu posvećenom ovom divnom ugodniku Božijem, u Topuskom, služena je Sveta arhijerejska Liturgija. Liturgijskim sabranjem načalstvovao je Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački g. Gerasim, uz sasluženje arhimandrita Nauma, protojereja Slobodana Drakulića, protojereja Mile Ristića i protonamjesnika Predraga Sušića.

Uz prisustvo većeg broja vjernika parohije topličke, proslavljen je značajan jubilej, stotinu i devedeset godina od podizanja hrama u Topuskom, davne 1826. godine. Tom prilikom, po okončanom bogosluženju, Episkop Gerasim je zajedno sa sveštenstvom i vjernim narodom osveštao koljivo, prelomio kolač i osveštao česmu koja svojim punim sjajem krasi portu hrama, a koja je posvećena Svetom Savi, prvom Arhiepiskopu srpskom.

U svojoj besjedi, Episkop Gerasim je čestitao svima prisutnima današnji praznik i hramovnu slavu Rođenja Svetog Jovana Krstitelja, koga naša Sveta Crkva proslavlja više puta u toku godine i tako ukazuje na duhovnu veličinu njegove ličnosti i nezamjenjivi udio u iskupiteljskom djelu Gospoda i Spasitelja našeg Isusa Hrista.

Današnji praznik, svojim bogatim kulturno-umjetničkim programom uveličali su i članovi Srpskog kulturnog društva ''Prosvjeta'', pododbor Vrginmost, nakon čega je za sve prisutne, u porti hrama priređena Trpeza Ljubavi.

Saša Lončina
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc