Bajic jame 4
HRVATSKA KOSTAJNICA - U ponedeljak, 01. avgusta 2016. poslije podne unatoč lošem vremenu služen je parastos, na „Bajić jamama“, nedaleko bivše ciglane i željezničke stanice u Hrvatskoj Kostajnici. Služio je protojerej-stavrofor, Dalibor Tanasić.

Na ovom mjestu nedaleko grada, ubijeno je od 1941-1945. godine oko 2ooo lica, stanovnika sela sa obe strane Une.

U noći 31.7.1941. ubijena je prva grupa, 16 seljaka iz obližnjih sela Čukura i Panjana.Tokom slijedećeg dana, 1.8.1941. streljano je 3o stanovnika Bosanske Kostajnice a potom i 23 lica iz sela opštine Majur i 16 iz Utolice, da bi se nakon toga nastavila gotovo stalna pogubljenja.

U vrijeme trajanja ofanzive na Kozari 1942. godine u privremeni logor kod Šumarije dotjerano je više od 6oo stanovnika Potkozarja koji su 30.8. 1941. pobijeni na „Bajić jamama“.

I tako do kraja rata.

Odmah nakon oslobođenja 1945. godine, pristupilo se utvrđivanju počinjenih zločina.

Tada je locirano 7 velikih grobnica.

Godine 1955. podignuta je na mjestu stradanja mala kamena piramida sa Spomen pločom nevino ubijenima. Kao i stotine drugih razbijena je 1995. godine.

Vijeće srpske nacionalne manjine grada Hrvatska Kostajnica je prije desetak godina u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom donijelo odluku da se služi parastos i podigne drveni krst uz spomen piramidu.

Dobili smo i punu podršku grada tako da je izvršeno nasipanje puta, čišćenje i redovno košenje i održavanje toga prostora.

Tako smo se skupili i jučer, da se sjetimo nevinih žrtava i služimo parastos.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc