kontrola mladeza
PETRINJA - U Petrinjskoj kući zdravlja provedena je javno - zdravstvena akcija pregleda mladeža. Kontrolne preglede obavila je liječnica Branka Bižić, specijalist dermatovenerolog iz Doma zdravlja Sisak.

„Ono na što bih htjela ukazati je da moramo jednom mjesečno svi stati pred ogledalo i pregledati svoje mladeže. Ukoliko se mijenja kvaliteta tog mladeža, ukoliko ti mladeži rastu, ukoliko se pojavljuju nekakvi novi, to je stvarno znak da odmah odete liječniku. Naravno da ne možemo sami sebi biti liječnici, ali možemo te neke osnovne stvari vidjeti i reagirati", rekla je liječnica.

Posljednjih godina o ovoj se temi sve češće govori. Doktorica Bižić kaže da je tako zato što je i pojavnost melanoma veća.

„Pojavnost melanoma je u velikom porastu. Nije više samo Australija problem – kad smo spominjali melanome obično smo mislili na Australiju, jer je tamo veliko ultravioletno zračenje. Međutim, i kod nas su sad sve veće ozonske rupe i sve jače je ultravioletno zračenje i sve više melanoma je i kod nas".

Znači li to da onda trebamo izbjegavati sunce? Dokotorica Bižić kaže kako se suncu treba izlagati, ali pametno.
„To ne znači da se mi sad moramo kloniti sunca. Znamo kad možemo izaći na sunce i znamo da moramo imati zaštitu, visoku zaštitu za sunce. Dakle, bez sunca ne možemo. Sunce je na neki način i lijek, ali i otrov, ako ne postupamo pametno", rekla je liječnica.

Javno – zdravstvenoj akciji kontrole mladeža pridružio se i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović.

„Meni je drago što Petrinjska kuća zdravlja u kontinuitetu organizira aktivnosti koje su ne samo nadgradnja svega onog što Kuća zdravlja treba imati, nego i aktivnosti koje su aktualne u određenom trenutku i o kojima treba malo više povesti računa. Svi se mi volimo opuštati na suncu – kod svojih kuća, na travnjacima, na balkonima, uz rijeke, more. Ponekad i pretjeramo s izlaganjem suncu, a znamo da struka kaže da „koža pamti". Ovakvim akcijama daje se do znanja na koji način voditi brigu o svom tijelu i zdravlju", rekao je gradonačelnik zahvalivši liječnici Bižić što je došla i Kući zdravlja što je ovakvu akciju organizirala.

Dumbović kaže kako on sam voli boraviti na suncu, ali je po pitanju kontrole mladeža neredovit. Poučen primjerima onih koji su prekasno reagirali, kaže, odlučio je i sam pridružiti se današnjoj akciji i posavjetovati se s liječnicom.

Da su ovakvi preventivni pregledi korisni, smatraju i građani koji su se akciji odazvali.
„Pa naravno da su korisni, jer ovo je prevencija. Mi svakodnevno moramo misliti na svoje zdravlje i ovo je stvarno hvalevrijedna akcija kakvih bi trebalo biti i češće. Nas zainteresiranih ima dosta, jer ovdje ipak dolazimo bez uputnice i dobivamo stručnu pomoć".


Naša sugovornica kaže kako inače nije pretjerano revna po pitanju kontrole mladeža, ali otkako je otvorena Petrinjska kuća zdravlja bila je već i na preventivnoj mamografiji i mjerenju gustoće kostiju, pa je odlučila uključiti se i u kontrolu mladeža.

Neki su Petrinjsku kuću zdravlja posjetili prvi put.

„ Iskreno, nisam ni znala gdje je Kuća zdravlja, ali evo pronašla sam. Do sad je bilo sve O.K. Međutim na vratu mi se pojavio mladež koji dosad nisam imala, pa se malo bojim. Volim prekontrolirati takve stvari i na vrijeme poduzeti što je potrebno. Inače se ne izlažem previše suncu, uglavnom sam u hladu, tek malo ujutro i kasno popodne budem na suncu", rekla nam je jedna od naših sugovornica.

Jedna mlada mama kaže kako redovito posjećuje preventivne javno- zdravstvene akcije u Petrinjskoj kući zdravlja.

„Mislim da je bitno brinuti za svoje zdravlje i da bi često trebalo provjeravati takve stvari, pogotovo mladeže koji mogu biti i dobri i loši. Inače, ne izlažem se previše suncu. Imam djecu i idemo van samo kad je slabije sunce, ne idemo po najvećim vrućinama".

Besplatna akcija pregleda mladeža u Petrinjskoj kući zdravlja trajala je i duže od najavljena dva sata tijekom kojih je pregledano tridesetak pacijenata koji su se mogli posavjetovati s liječnicom i dobiti korisne savjete - neki i umirujuće informacije, jer nije svaki novi mladež razlog za paniku.

mladeži su nakupina pigmentiranih stanica različitih nijansi – od onih boje kože pa sve do onih sasvim crnih. Neki su izdignuti od površine kože. Obično ih je bolje ne dirati već ih pažljivo promatrati i pratiti neobične promjene. Ukoliko promjene postanu sumnjive, liječnik vam mladež može uz lokalnu anesteziju ukloniti i naknadno testirati na kancerogene promjene. Oni koji bi barem jednom godišnje trebali otići na preventivni pregled osobe su u čijoj je obitelji već bilo oboljelih od melanoma. Pregled mladeža trebali biste obaviti i ako se često izlažete suncu, stariji ste od 40 godina, imate veliki broj mladeža na tijelu ili osjetljivi tip kože. Svakako posjetite liječnika ako vaši mladeži rastu i mijenjaju boju, oblik, veličinu, asimetrični su, nemaju jasne rubove, svrbe vas ili čak krvare. I naravno, suncu se izlažite oprezno.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc