Preobrazenje Komogovina 12
KOMOGOVINA - ''Preobrazio se jesi na Gori, Hriste Bože, pokazavši učenicima Tvojim slavu Tvoju, koliko mogahu. Neka obasja i nas grešne večna svetlost Tvoja, molitvama Bogorodice, Svetlodavče, slava Tebi.''

Dana 19. avgusta 2016. godine, na praznik Preobraženja Gospodnjeg, Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački g. Gerasim služio je Svetu arhijerejsku Liturgiju u manastirskom hramu Preobraženja Gospodnjeg u Komogovini. Episkopu su ovom prilikom sasluživali: arhimandrit Naum, protojerej-stavrofor Dalibor Tanasić, protonamjesnik Milidrag Stokanović i protonamjesnik Predrag Sušić.

Na bogosluženju se okupio i veći broj vjernika sa raznih strana Eparhije gornjokarlovačke, koji se tradicionalno svake godine na ovaj dan i na ovom svetom mestu okuplja, radi proslave jednog od dvanaest velikih Hristovih praznika.

Nakon zaamvone molitve osveštani su slavsko koljivo i kolač, a po običaju je izvršen i obred osvećenja grožđa.

Episkop Gerasim je u svojoj besjedi čestitao svim prisutnima današnji praznik i poučio ih o značaju današnjeg dana, u koji je Gospod Isus Hristos, nakon tri godine svoje propovjedi na zemlji, poveo apostole Petra, Jakova i Jovana na goru Tavor, gdje se za vrijeme molitve Njegovo lice izmijeni i zasija kao sunce, a haljine Njegove postadoše sjajne i bijele kao snijeg, nakon čega se spusti jedan sjajan oblak i zakloni ih, "i gle, glas iz oblaka govoraše: ovo je moj ljubljeni Sin, koji je po mojoj volji; njega slušajte." (Mt. 17;5). Tako se Gospod Isus Hristos preobrazi pred njima i pokaza dio Svoje božanske slave.

Po okončanju bogosluženja za vernike je, trudom domaćina, u manastirskom konaku i porti pripremljena Trpeza Ljubavi.

Saša Lončina
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc