jurinac
PETRINJA - Korablja Jurinac u Brestu kod Petrinje postat će Etno muzej, odnosno Etno kuća grada Petrinje, najavili su predstavnici Grada Petrinje.

„Cilj je revitalizirati ovo seosko imanje i uvrstiti ga u petrinjsku turističku ponudu", rekao je Vladimir Demetrović, referent u gradskoj upravi Grada Petrinje zadužen za kulturnu i povijesnu baštinu.

„Kuća je s početka 18. Stoljeća. Zahvaljujući donaciji učitelja Hosija koji je donirao gradu Petrinji veliku etno zbirku, gradonačelnik je odlučio da upravo ova kuća Jurinac bude mjesto gdje će se ta zbirka pohraniti. U nekakvim daljnjim razmišljanjima nastojat ćemo revitalizirati cijelo ovo staro tradicijsko domaćinstvo, pogotovo što je u blizini i kapela svete Barbare. Prema legendi tu je sahranjena i djevojka – vitez Cvijeta Brestovska , tako da mislimo osposobiti, urediti i ponovno probuditi tu našu legendu, priču i cijeli ovaj dio naselja koja pripadaju gradu Petrinji s ove strane Kupe revitalizirati i staviti u turističku ponudu", rekao je Demetrović.

„Tradicijska kuća Jurinac, jedna od rijetkih, koliko – toliko sačuvanih starih pokupskih tradicijskih kuća seoskog domaćinstva na ovom području predivna je baština koju trebamo sačuvati. Izuzetno mi je žao kao gradonačelniku što smo imali jako puno ovakvih objekata koji su nam ostali devastirani ili su na kraju sa svojim vrijednostima obogatili druge krajeve Lijepe naše. Mislim na cijeli Jadran, na Istru, jer je najmanje stotinu korablji završilo u drugim krajevima. Tu moramo stati na loptu i vidjeti što za naš prostor znači upravo jedna ovakva pokupska priča koja bi trebala dati nadgradnju ne samo ovakvog lijepog mjesta kao što je Brest nego i u dolini Kupe dati sadržaje kojima bi se sačuvala baština", rekao je petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović.

Kazao je kako je Grad za ovaj projekt od Ministarstva kulture dobio 200 tisuća kuna. Cijeli projekt u prvoj fazi vrijedi 490 tisuća kuna, od čega će Grad osigurati 300 tisuća kuna. Ugovor s izvođačem radova je potpisan, a radovi bi trebali početi za otprilike mjesec dana.

Dumbović je rekao kako u ovaj projekt treba uključiti udruge koje se bave baštinom i napraviti jednu dobru etno priču, poput tkalačke priče „Pokupske ruže". Edukacijski programi, živi muzej narodnih nošnji, povezivanje s različitim manifestacijama petrinjskog kraja prilika su da se u projekt uključe i različite udruge te da se vidi na koji se način za njega mogu povući sredstva iz EU fondova", rekao je petrinjski gradonačelnik.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc