Zrin 9
ZRIN - Na ruševinama starog grada Zrina po kojem je obitelj Zrinski dobila ime i gdje se 1508. rodio Nikola Šubić Zrinski na prigodnoj je svečanosti otkrivena spomen-ploča njemu u čast. Ova je godina u Hrvatskoj i Mađarskoj proglašena Godinom Nikole Šubića Zrinskog, hrvatskog bana od 1542. do 1556. godine, kojega je njegova junačka pogibija pretvorila u hrvatskog i mađarskog nacionalnog junaka koji simbolizira junaštvo, požrtvovnost i domoljublje. Naime, ove se godine obilježava 450. godišnjica Sigetske bitke, kojom je završena jednomjesečna opsada tvrđave Siget u Mađarskoj što ju je od sto tisuća osmanskih vojnika pod zapovjedništvom sultana Sulejmana Veličanstvenog branilo 2500 vojnika, uglavnom Hrvata, pod vodstvom Nikole Šubića Zrinskog. Sisačko-moslavačka županija se odlučila pridružiti nacionalnoj proslavi 450. obljetnice Sigetske bitke i pogibije Nikole Zrinskog, a otkrivanje spomen ploče jedno je od događanja koja su pratila ovu obilježbu podsjetio je zamjenik sisačko-moslavačkog župana Marin Piletić, inače predsjednik Povjerenstva za obilježbu 450. godišnjice Sigetske bitke u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Sisačko-moslavački župan je podsjetio kako je županija još prošle godine započela projekte Baština Zrinskih – budućnost Banovine i Banovina – junačko srce Hrvatske, pa se tako otpočetka aktivno uključila i u obilježavanje ove značajne obljetnice.

Spomen ploču je zajedno sa županom Žinićem svečano otkrio ministar kulture Zlatko Hasanbegović koji je naglasio kako je pred svima zajednička zadaća obnove ove utvrde i čitavog ovog kraja.

Otkrivanju spomen ploče je kao izaslanica predsjednika Vlade RH nazočila Jasna Matulić kao i zamjenica glinskog gradonačelnika dr. Sanja Štingl Vlašić koja nije krila zadovoljstvo što je imala prilike prisustvovati ovom značajnom događaju…

„Naša je dužnost bila da ovdje podignemo spomen ploču kako bismo podsjetili tko to Nikola Šubić Zrinski jest i koliku mu zahvalnost dugujemo, a li i da prezentiramo ovo mjesto kao kulturni i povijeni biser, ne samo Banovine, već i čitave Hrvatske“, poručio je na kraju dožupan Piletić u ime organizatora svečanosti otkrivanja spomen ploče Nikoli Šubiću Zrinskom, hrvatskom banu, branitelju Sigeta i gospodaru Zrina i Gvozdanskog, a kojem je spomen podigao, kako stoji na ploči, zahvalan hrvatski narod.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc