Mala Gospojina Glina 10
GLINA - ''Rođenje Tvoje, Bogorodice Djevo, radost najavi svoj vaseljeni, jer iz Tebe zasija Sunce Pravde, Hristos Bog naš, Koji, razrušivši prokletsšvo, dade nam blagoslov i, uništivši smrt, darova nam život vječni.''

Na praznik Rođenja Presvete Bogorodice - Mala Gospojina, 21. septembra tekuće godine, uz prisustvo mnoštva vjernika parohije glinske, svečano je proslavljena slava hrama u Glini. Svetom Arhijerejskom Liturgijom na današnji praznik, načalstvovao je Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački g. Gerasim, uz sasluženje arhimandrita Nauma, protojereja-stavrofora Radoslava Anđelića, protojereja Mile Ristića, protojereja Slobodana Drakulića i protojereja Saše Umićevića.

Nakon zaamvone molitve izvršen je čin blagosiljanja slavskog kolača i koljiva povodom hramovne slave i slave Vijeća srpske nacionalne manjine grada Gline.Besjedeći okupljenim vjernicima po okončanju bogosluženja, Episkop Gerasim je čestitao današnji praznik i uspomenu na rođenje Presvete Bogorodice, koje je uistinu početak rođenja besmrtne i istinske Radosti u ovome svetu. Blagodatna Djeva Marija, koju danas proslavljamo, blagoslovena među ženama, rođena je u gradu Nazaretu od starih i bezdjetnih roditelja, Joakima i Ane, a nakon svoje treće godine života odvedena u hram Jerusalimski, odakle se vratila opet u Nazaret, gdje je primila blagu vijest od svetog Arhangela Gavrila o rođenju Sina Božjeg, Spasitelja svijeta, iz Njenoga prečistoga i djevičanskoga tela.
 
g. Saša Lončina


Video: Damir Brkić
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc