milorad pupovac u glini
GLINA
- U Glini je danas održana konferencija za novinare s temom “Zaustavljanja pljačke i zlostavljanja stanovnika u pograničnom području tzv. „suve međe“ na područje grada Gline prema Bosni i Hercegovini”, odnosno u naseljima Veliki Obljaj, Mali Obljaj i Bojna. Na ovaj su problem na konferenciji za novinare ukazali saborski zastupnik i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, zamjenik sisačko-moslavačkog župana iz redova srpske nacionalne manjine Bogdan Rkman, zamjenik glinskog gradonačelnika iz redova srpske nacionalne manjine Đuro Stojić, SDSS-ova vijećnica u Gradskom vijeću Grada Gline Ljuba Vrga te predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Gline Željko Gavrilović. Naime, oni su obišli tri naselja pograničnog područja; Veliki Obljaj, Mali Obljaj i Bojna u kojima je posljednjih mjesec dana evidentirano desetak provala u kuće, krađa i otimanja imovine, podsjetio je ovom prilikom Pupovac.

Nakon ovog prvog, u planu je i sljedeći korak, a to je, kako je rekao Pupovac, sastanak u nadležnom ministarstvu gdje će inzistirati da se štiti granica i stanovništvo koje uz tu granicu živi. Osim stanja sigurnosti, potrebno je popraviti i uvjete u kojima žive stanovnici na ovim područjima, dodao je Pupovac istaknuvši kako su potrebna ulaganja u komunalnu infrastrukturu jer su prometnice u dosta lošem stanju, a neki stanovnici nemaju niti električnu energiju. O tome je Pupovac ranije tijekom dana, kako je rekao, razgovarao i s glinskim gradonačelnikom Stjepanom Kostanjevićem.

Zamjenik sisačko-moslavačkog župana iz redova srpske nacionalne manjine Bogdan Rkman istaknuo je kako se posljednji slučaj razbojstva dogodio ovog vikenda kada je opljačkana i pretučena 85-godišnja Anka Baljak.

Na pitanje što bi trebalo učiniti kako bi se stanovništvo ovih naselja u pograničnom području osjećalo sigurno i zaštićeno, ali i kako bi se općenito unaprijedio suživot na području grada Gline, Pupovac je odgovorio da je njihova prva zadaća bila da ohrabre ljude i da sagledaju prilike na području i da je prva stvar koju treba sanirati jeste sigurnost. 

Granica na ovom području nije dovoljno zaštićena, a takođe ni stanovništvo. Druga stvar o kojoj su razgovarali sa rukovodstvom grada Gline jeste infrastruktura. "Vodovodi i putevi su prioriteti za sve. Ovo je vrlo prostrano područje, preko šezdeset i nešto sela je na ovom području, na stotine kilometara puteva koji pripadaju gradu, preko 600 km ukupno. Održavanje tih puteva, saniranje tih puteva je veliki izdatak za grad. Vodovodi su u trošnom i lošem stanju, posebno neki i razgovarali smo o načinu kako da se ti vodovodi saniraju tj. da se tamo gdje je potrebno izgrade novi. Zadnja stvar o kojoj smo razgovarali jeste razvoj. Možemo mi sanirati ovakve incidente ali ukoliko nećemo dovesti državne projekte na područje grada Gline koji će stvoriti perspektivu razvoja u poljoprivredi i poduzetništvu, turističkim kapacitetima, nećemo napraviti ono što je potrebno da se napravi za budućnost ljudi koji žive u Glini" - rekao je Pupovac.

„Moramo učinit sve da se proces depopulacije, koji na području grada Gline traje već duže vrijeme, zaustavi, a može se zaustaviti jedino razvojem.“, zaključio je Pupovac.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc