milorad pupovac anka baljak
GLINA
- Institucije srpske manjinske samouprave i izabrani predstavnici srpske nacionalne manjine u izvršnim tijelima lokalne samouprave i regionalne uprave u Sisačko-moslavačkoj županiji pozdravljajući rezultate akcije MUP-a na pronalaženju počinioca teških razbojstava, krađe i napada na građane i imovinu u banijskim selima, danas su se javnosti obratili saopštenjem. Saopštenje prenosimo u cjelosti;

Srpsko narodno vijeće – nacionalna koordinacija vijeća srpske nacionalne manjine, Gradsko Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Gline, zamjenik gradonačelnika Gline iz reda srpske nacionalne manjine Đuro Stojić i zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije biran iz srpske zajednice Bogdan Rkman – pozdravljaju završetak kriminalističke istrage policijskih službenika Policijske uprave sisačko-moslavačke nad počiniocima kaznenih djela u Velikom i Malom Obljaju, Bojni i Starom Selu Topusko.

Identifikacija, pronalaženje i hapšenje počinioca nečasnih djela uglavnom nad stanovnicima starije životne dobi, osim što će predstavljati snažno ohrabrenje i podršku samim mještanima – sasvim sigurno vraća vjeru u efikasnost institucija sistema. U ovom slučaju pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova. Kako će uspješna akcija pripadnika PU Sisačko moslavačke uliti dodatnu nadu ovdašnjim stanovnicima, uvjereni smo da će istovremeno preventivno djelovati i na potencijalne nove počinioce koji bi, poput već osumnjičenih i uhapšenih, da se okoriste na muci stanovnika koji ionako žive u uvjetima ispod civilizacijskog nivoa 21. vijeka. Svoje zadovljstvo iskazujemo i činjenicom da je dobar dio otuđene i otete imovine nađen kod počinioca i da će biti vraćen vlasnicima, jer to im u uvjetima kojima žive, život znači!

Pozitivan efekt hapšenja počinioca imaće svoj pozitivan eho i na stanovništvo koje nije bilo direktno izloženo nasilju, ali su se vidjeli kao moguća meta jer takođe žive u udaljenim i slabo naseljenim mjestima.

Raduje nas pretpostavka da su i sami mještani svojim informacijama datim policiji vjerojatno doprinijeli uspješno okončanoj akciji, obzirom da smo lokalno stanovništvo konstantno pozivali i ohrabrivali da sve što uoče i saznaju jave pripadnicima MUP-a. U istom tonu zadovoljsvo nam je ukoliko smo i sami kao izabrani manjinski predstavnici obilaskom mještana, iskazanom podrškom, saradnjom sa MUP-om i ostalim aktivnostima dali svoj obol uspješno okončanoj akciji policijskih timova sisačko-moslavačke policijske uprave na čelu sa načelnikom Markom Rašićem. Uz čestitke, načelniku Rašiću zahvaljujemo na korektnosti i iskazanoj profesionalnosti u gotovo svakodnevnim kontaktima baziranim na ljudskom pristupu, korektnosti i profesionalizmu. Na istom pristupu zahvalni smo policijskim timovima u Glini i Vrginmostu.

Hrabri nas činjenica da je identifikaciji i hapšenju počinioca prethodila koordinirana akcija policija Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, što uz ostalo, ilustrira ozbiljnost u poimanju situacije i maksimalno profesionalan pristup. Na istom tragu očekujemo od institucija pravosuđa da sankcionira počinioce.

Zahvalni smo medijskim kućama koji su iskazali interes za neposredan obilazak i razgovor sa ugroženim mještanima, te impresije vrlo profesionalno prenijeli svojoj čitalačkoj, radijskoj i TV publici!

Osnaženi smo činjenicom da ukoliko svi relevantni subjekti iskažu senzibilitet i ispolje maksimalnu koordinaciju, kao što je ostvareno u slučaju zaustavljanja pljačke i pronalaženja počinioca, pozitivan rezultat ma kako se radilo o kompleksnom probemu – ne može izostati.

Podsjetimo, Policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke su u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, Policijske uprave Velika Kladuša, dovršili su kriminalističko istraživanje nad dvojicom bosanskohercegovačkih državljana, u dobi od 29 i 31 godinu. Njih se sumnjiči da su na području Gline i Topuskog, od 1. septembra do 13. oktobra ove godine, počinili ukupno 14 kaznenih djela i to devet teških krađa, dvije krađe te po jedno razbojništvo i oštećenje tuđe stvari. Ukupna materijalna šteta počinjena ovim kaznenim djelima iznosi oko 50.000 kuna. Protiv osumnjičenih će Općinskom državnom odvjetništvu u Sisku biti podnesen poseban izvještaj kao nadopuna kaznenim prijavama za spomenuta kaznena djela.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc