Zdenko Franić
Zdenko Franić
PETRINJA – Pčelarska udruga Petrinje i petrinjski Hrvatski dom vas pozivaju na zanimljivo predavanje na temu „Povijest pčelarstva na Banovini“. Predavanje će biti održano u petak 13.siječnja s početkom u 18 sati u petrinjskom Hrvatskom domu, a predavanje će održati dr.sc.Zdenko Franić, koji nam je kazao kako je pčelarstvo jedna zanimljiva tema koja nije dostatno obrađena na razini cijele Hrvatske, pa tako i na razini Banovine.

„Ja sam povijest pčelarstva već duže vrijeme istraživao i došao sam do nekih zanimljivih dokumenata koji pokazuju kako se o pčelarstvu na području Banovine pisalo još 1577.godine. Došao sam do prepiske druge osobe austrijskog carstva, nadvojvode Ernesta sa lokalnim vojnim zapovjednikom. Med je tada bio jedna od važnijih namirnica zbog toga što je služio kao znatan izvor energije. Možemo to usporediti s današnjom situacijom kada NATO vojnici dobivaju energetske pločice i kockice da ih u slučaju nekakvih pojačanih napora dignu“, otkrio nam je Franić.

Ujedno nam je otkrio zbog čega se odlučio istraživati baš o ovoj temi na našem području. „Prvo, ja sam porijeklom Petrinjac, pa me dio lokal-patriotizma tu vodi. Drugo, supruga i ja imamo certificirano ekološko pčelarstvo u selu Klinac, i treće, obzirom da imamo certificirano ekološko pčelarstvo, ekološki certifikat od EU, a budući da sam ja znanstvenik, onda smo proučavali i ispitivali kvalitetu meda i ustanovili smo natprosječnu kvalitetu domaćeg meda u odnosu na druge europske medove“, dodaje Franić.

Na naše pitanje može li područje Banovine postati pčelarska velesila i medna destinacija, Franić odgovara kako bi trebalo provesti još neka ispitivanja i napraviti određene statistike. „Moj odgovor je da i potvrdan je. Ja bih želio da ovaj naš med s ovog područja brendiramo pod nazivom „Banski med – med s Banovine“, ima i konotaciju na Bana Josipa Jelačića koji je dugo vremena bio i u Petrinji i ima veze s Petrinjom. Idemo u tom pravcu i tu ste u pravu da bi Banovina i Petrinja trebale biti pčelarske velesile na europskoj razini i europske medne destinacije“, kazao je Franić.

Puno je razloga zbog čega bi se trebala ova priča oko pčelarstva i meda na našem području dodatno „zakotrljati“, a Franić tu prvenstveno tu navodi ekologiju, brendiranje destinacije, turizam, kultura, medena pića, logistika, Pčelarska akademija i niz drugih razloga.

„Napravio sam studiju predizvodljivosti i studiju isplativosti ovih aktivnosti i sve pokazuje da bi to bilo i više nego zanimljivo i da bi se tu moglo otvoriti više od 100 radnih mjesta samo kada bi bilo određene dobre volje“, ističe Franić. Na kraju dodaje kako je pčelarstvo između ostaloga i osnova održavanja bioraznolikosti te etičkog i socijalno odgovornog odnosa prema prirodi i održivom razvoju.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc