Ustaše odvode Srbe na Baniji 1942.
Ustaše odvode Srbe na Baniji 1942.
BANJALUKA - Ustaško-domobranske snage Nezavisne Države Hrvatske (NDH) izvele su od 22. do 30. januara 1942. godine ofanzivu na slobodnu teritoriju između Kostajnice i Petrinje na Baniji, podsjećaju iz Udruženja „Jadovno“.

Ovim snagama komandovao je pukovnik Ivan Mrak. Ubistva, hapšenja, pljačke i paljevine vršene su u selima Svinjica, Staro Selo, Jabukovac, Mlinoge, Jošavica i Komogovina.

Na osnovu raspoloživih podataka nije moguće ustanoviti tačan broj ubijenih stanovnika ovih sela.

Većina stanovnika uspjela je pobjeći na Šamaricu uoči i za vrijeme napada.

Prema podacima službi NDH, u ovom periodu ustaše i domobrani su opljačkali i popalili Komogovinu, Zrilić, Gornju Pastušu, Donju Pastušu i Rakovac pobivši, prema vlastitom priznanju, 70 do 100 žena, djece i staraca iz tih sela.

U istom periodu, prema izvještaju ustaškog Zapovjedništva vojne krajine iz Sarajeva, u logor Jasenovac je otjerano 185 Srba sa područja Višegrada, Čajniča i Rogatice.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc