dom za psihicki oboljele petrinja
PETRINJA - Na Svjetski dan bolesnika i ove godine Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje i zastupnik u Hrvatskom saboru, posjetio je djelatnike i korisnike Doma za psihički bolesne odrasle osobe u Petrinji. S košarom punom voća došao im je u subotu, 11. veljače 2017.g., u posjet, te su ga dočekali s veseljem i zahvalnošću.

U razgovoru s ravnateljicom Jadrankom Bertović i korisnicima gradonačelnik Dumbović je podsjetio kako se Svjetski dan bolesnika obilježava na današnji dan 11. veljače od 1992. godine a utemeljio je ga je Papa Ivan Pavao II kako bi skrenuo pozornost na bolesnike i njihove probleme.

„U razgovoru s ravnateljicom došao sam do spoznaje da nitko od nas nije da nikad nije bio bolestan. Od dječjih bolesti pa do starosti čovjek mora doživjeti neku bolest. Na ovaj dan od 1992. godine u kontinuitetu postoji jedan senzibilitet zato treba reći hvala svim zdravstvenim djelatnicima, onima koji vode brigu o svima bolesnima, svima socijalnim djelatnicima, ustanovama, volonterima, vjerskim zajednicama, svima koji se kroz cijeli život, uključujući i obitelji koje imaju bolesnog člana. Kada u zajednici stvaramo senzibilitet da svi o tome vodimo brigu pa kad pogledam Vašu ustanovu moram se prisjetiti kako je ovo izgledalo prije desetke godina a kako izgleda danas i kroz ove odjele i ovaj prostor vidimo da ste oplemenili nešto što je prije svega u vama kao ljudima koji živite s bolesnima da napravite nešto što je standard.

Imati zdravstveni standard u ovim trenucima koji su loši i za državu, županiju i za grad ovo je nešto gdje se vidi da je došlo do vrhunskog standarda. Vi ste dobar primjer županijske ustanove i drago mi je što ste u gradu Petrinji i što ste postavili dobre temelje za buduće one generacije koje nažalost oboljevaju. Vidjet ćemo kako možemo ostvariti i suradnju Grada i Vaše ustanove, kako iskoristiti proširenje i određene kapacitete, kako kroz socijalne programe Intervencijskog plana doći do određenih standarda. Do zdravstvenog standarda možemo doći i kroz razne udruge i svakako, kroz Petrinjsku kuću zdravlja. Hvala vam svima koji svaki dan brinete 0-24 i taj posao trebat će još više vas, jer posao nikako nije lagan, i zato sam došao danas da vam dam podršku, i da u budućnosti zajednički nađemo još kvalitetnija rješenja.“ - rekao je gradonačelnik Dumbović, kojem se srdačno zahvalila ravnateljica Doma Jadranka Bertović naglasivši:

„Zahvaljujem gradonačelniku Darinku Dumboviću na posjetu i poklonu košari s voćem našem Domu za psihički bolesne odrasle osobe. Zahvaljujem što je obišao Dom i naše najteže bolesnike. Ovdje prioritetno smještavamo građane sa Sisačko-moslavačke županije. Imamo 96 kreveta. Ovdje su osobe s mentalnim poteškoćama o kojima se mora voditi specifična skrb koja se bitno razlikuje od one za starije i nemoćne osobe jer iziskuje dodatnu zdravstvenu njegu i sve ostalo što zahtjevaju takve osobe. Potrebe ima i za više smještaja ali i za proširenje naše djelatnosti. Bila bi potrebna i usluga za korisnike koji se nalaze izvan ustanove, u svojim domovima, odnosno jedna izvaninstitucionalna skrb.

I na današnji dan bolesnika moram posebno zahvaliti našem osoblju, jer nije im se lako sa svime time nositi ali moramo im svima pomoći.“
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc