volinja
ZAGREB - Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv državljanina Republike Srbije (1968.) i državljanina Bosne i Hercegovine (1971.) zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske. (21. 9. 2017.)

Obojicu okrivljenika se tereti da su 23. srpnja 1991. u Volinji, kao pripadnici specijalne jedinice Ministarstva unutarnjih poslova tzv. SAO Krajine zvani “martićevci”, zajedno s još jednom, danas pokojnom, osobom, za vrijeme oružanog sukoba između paravojnih formacija tzv. SAO Krajine i regularnih postrojbi Hrvatske vojske i policije postupali protivno odredbama čl. 3. IV Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata od 12. kolovoza 1949. god. i čl. 4. st. 1. i 2. toč. a. Dopunskog protokola Ženevske konvencije od 12. kolovoza 1949. god. o zaštiti žrtava nemeđunarodnih oružanih sukoba (Protokol II od 08. lipnja 1977.).

Okrivljenike se tereti da su došli u stan jednog bračnog para pod izgovorom da traže radio stanicu koju bi bračni par, navodno, koristio u cilju obavještavanja hrvatskih oružanih snaga. Potom su, iako svjesni da se radi o civilnim osobama koje ni na koji način nisu sudjelovale u oružanom sukobu, svezali ih užetom i izveli iz stana te odveli na brdo Prevršac gdje su iz vojničkih pušaka rafalno ispalili streljiva u njih nanijevši im mnogostruke ozljede po tijelu i glavi. Bračni par je od zadobivenih ozljeda usmrćen na mjestu događaja.

Obojica okrivljenika nisu dostupna državnim tijelima Republike Hrvatske.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc