casni krstovi
PETRINJA - Parohiju petrinjsku pored grada Petrinje čini još 55 naseljenih mjesta, na čijem je području do Drugog svjetskog rata bilo čak 18 funkcionalnih hramova.

Najveći broj hramova uništen je u toku Drugog svjetskog rata, dok su preostali uništeni u toku posljednjih ratnih zbivanja, te je od ukupno 18 nekadašnjih hramova čak 10 uništeno do temelja.

Na tim mjestima danas nije ostao ni „kamen na kamenu“ koji bi vjerno svjedočio o postojanju i mučeničkoj sudbini ovih svetinja. Tim povodom paroh petrinjski Saša Umićević pokrenuo je inicijativu za obilježavanje tih mjesta.

"Кako bi se ova mjesta, osvećena molitvama i pokajničkim suzama generacija vjernika sačuvali od zaborava i označili, pokrenuli smo inicijativu za izradu i postavljanje Časnih Кrstova. Кrstovi će biti postavljani isključivo na mjestima hramova za koje se trenutno ne naziru mogućnosti obnove." - kaže otac Saša.

U toku jeseni krstovi će biti postavljeni na tri lokacije, i to:
1. Drljače - hram Sv. cara Lazara;
2. Staro Selo - hram Sv. oca Nikolaja;
3. Tremušnjak - hram Sv. apostola Petra i Pavla.

"Sa proljećem 2018. godine nastavljamo sa akcijom, te krstove postavljamo u Velikom Šušnjaru, Četvrtkovcu i Кinjačkoj.
Ukoliko želite da se pridružite akciji savjetom, radom ili prilogom slobodno nam se obratite." - poziva paroh petrinjski Saša Umićević u Facebook grupi parohije petrinjske.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc