subota u dvoru
DVOR NA UNI -  "Prošle su dvije godine kako smo organizirali nekoliko filmskih radionica u tri grada Pounja, a sve u sklopu jednog europskog projekta koji je vodio Centar za mlade Hrvatska Kostajnica." - prisjeća se Daniel Pavlić, voditelj filmskih radionica.

- Situaciju u Pounju te život mladih jako dobro poznajem jer u kontinuitetu radim kao aktivist zadnjih 15 godina, možda i više. Nakon rata smo aktivno radili animaciju s udrugom „Nacrtaj mi osmijeh“ iz Francuske, kada smo oživljavali depresivnu sliku našeg zavičaja kojeg je u početku rat opustošio, a nedugo zatim i loše vođenje političkih čelnika naše regije. - priča nam Daniel. - Jedno se prezentira, a stvarnost je sasvim drukčija. Tako smo s jednim kratkim filmom nastalom na radionicama, puno toga rekli. Zapravo, samo smo bilježili ono što su mladi pričali.

Film „Subota u Dvoru“ je jedan od niza snimljenih filmova u Pounju, a koje su režirali i snimali mladi. Voditelj radionica je zajedno s njima montirao film.

- Film nije depresivan, nego je stvaran i zapravo govori o jednom uobičajenom danu u Dvoru. Naravno, ima tu još puno pojedinih priča, ali mi smo se zadesili jednog ljetnog dana da snimimo priču koju nam pričaju mladi i djeca Dvora. Ponosan sam s njima jer su pokazali interes i zanimanje da nauče sami snimiti svoju priču. Na žalost, film nam ne prolazi na festivalima na koje ga prijavljujemo. Jednom smo dobili odgovor da je previše ozbiljan za dječje stvaralaštvo, a na zadnjem festivalu na kojem smo odbijeni nismo dobili nikakav odgovor ili objašnjenje. No, i dalje ćemo stvarati, jer još ima puno neispričanih priča, koje su istinite i koje se ne skrivaju iza lažnog ukrašavanja kako je na ovom području sve savršeno i kako je ovdje lijepo živjeti. Sama činjenica koliko je ostalo stanovništva, koliki je broj učenika u školama  ili kako nedostaje ginekologa, pedijatara i općenito liječnika u našem Pounju, puno toga govori o kvaliteti života o kojem znaju najviše naši protagonisti filmova. Jer kad sve Kestenijade i šarenila prođu, ostaju ova djeca koja se igraju u ruševinama s onim pitanjem iz poznate pjesme grupe  Clash; Should I stay or should I go?! - zaključio je Daniel Pavlić, predsjednik udruge EKS iz Hrvatske Kostajnice.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc