novinari
BEOGRAD
- Na današnji dan pre 26 godina na novinarskom zadatku u Baniji ubijena je ekipa šabačkog dopisništva RTS-a.

Za njih je odlazak na Baniju bio profesionalni zadatak, a za druge su oni bili ratna meta.

Devetog oktobra 1991. godine u automobilu izrešetanom iz zasede ubijeni su Zoran Amidžić urednik šabačkog dopisništva RTS-a, Bora Petrović snimatelj, Dejan Milićević asistent snimatelja i Sretan Ilić urednik Radio Šapca.

Za ovaj zločin niko nije odgovarao niti su utvrđeni detalji ubistva. Za četiri porodice nenadoknadiv gubitak i još uvek brojna pitanja bez odgovora.

I posle 26 godina smrt uzornih šabačkih novinara, zalog je profesije, za nezaborav.


Pripremila Tanja Dimitrić Mijailović, RTS

"PUCATI NA ŠPIJUNE BEZ ZAUSTAVLJANJA"

ubistvo novinara na baniji golf
Automobil u kojem se nalazila ekipa RTS-a napadnut je iz zasjede i izrešetan 9. oktobra 1991. godine.

UNS-ovo istraživanje za „Dosije o ubijenim i nestalim novinarima“ pokazalo je da tužilaštva Srbije i Hrvatske do danas nisu pokrenula istrage tog zločina.

Komandant Trećeg bataljona 544 motorizovane brigade JNA Jovo Ilić je za UNS-ov „Dosije“ rekao da su novinari ubijeni u vrijeme kada je na snazi bilo primirje.

Niko od vojnih, ni civilnih vlasti Ilića nije kontaktirao, iako je on prvi bio na licu mjesta i prevezao ranjenog Sretana Ilića do brigadne bolnice u Glini.

Podaci iz Amidžićeve novinarske bilježnice i dokumentacija koju je imao kod sebe, ubrzo nakon ubistva, pojavili su se u hrvatskom listu „Slobodni tjednik“.

U tom listu, osam dana poslije ubistva, pojavio se tekst pod naslovom "Pucati na špijune bez zaustavljanja".

Iz teksta se vidi da je autor, potpisan sa Jovan Kubura, koristio bilježnicu i dokumenta koja je kod sebe imao Amidžić kada je ubijen.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc