kestenijada petrinja
PETRINJA – Trodnevna manifestacija „Festival kestena“ u Petrinji završena je na Trgu hrvatskih branitelja proglašenjem najukusnijeg kolača od kestena kojeg je ove godine pripremila Marija Bunjevac iz Hrvatske Kostajnice koja nam je istaknula kako pripremaju ukusne kolače od ove jesenske delicije upravo zbog kvalitetnog kostajničkog kestena. Za sve posjetitelje petrinjske Kestenijade pripremila je nekoliko delicija.

„Ponudila sam dvije vrste kesten kocki i roladu od kestena. Imamo kesten pire i svježi pasirani kesten bez šećera za slana i slatka jela. Najbolje idu rolade i kesten kocke. U pripremanju kolača bitna je praksa, kada imate puno prakse onda sve ide brzo. Rolada od kestena je nekako najpoznatija i malo ju je teže pripremiti jer ju treba namotati. Treba imati vješte ruke za to“, otkriva Bunjevac.

Za svoj najbolji kesten kolač Bunjevac je osvojila jednodnevni izlet za dvije osobe na „Advent u prosincu“, dok je drugoplasirana Gostionica MIS osvojila ručak za dvije osobe u Korablji Tišinić, a trećeplasirana Udruga Đeram je osvojila jedan paintball paket u Capriccia centru u Nebojanu.

Četveročlani ocjenjivački žiri pazio je na kod sedam prijavljenih uzoraka kolača od kestena na okus, izgled i teksturu tijesta, a u komisiji su bili Damir Pavičić, kuhar u Domu za starije i nemoćne osobe u Petrinji, Sanela Mašić, kuharica iz Dječjeg vrtića Petrinjčica, a u ime Turističke zajednice grada Petrinje u komisiji su bili Irena Klimenta i Matea Režić.

Osim u ukusnim kolačima, svi posjetitelji posljednjeg dana Festivala kestena mogli su razgledati više od 30-tak štandova domaćih OPG-a, a ukusne kestene mogli su isprobati kod šest kestenjara. Među njima je bila i Ljubica Balen koja nam otkriva kakva je ova godina po pitanju kestena.

„Kesteni su slatki, a oko Petrinje su sitni, dok su prema Zrinskoj gori malo deblji. Ljudi su zadovoljni i prodali smo puno kestena. Kesten da bi bio dobar, mora se načimati, zarezati, da u njemu ne ostane njegov zrak kako ne bi pucao. Kada se nareže, on se lakše čisti i lakše se jede. Tu je caka dobrog kestena“, rekla nam je Balen.

Niti oni najmlađi nisu bili zakinuti na ovogodišnjem Festivalu kestena jer je i ove godine Vesna Brebrić iz Dječjeg vrtića Petrinjčica za mališane pripremila dječji kutak. „Našim mališanima pripremila sam puno lijepih aktivnosti na temu jeseni. Tu su plodovi jeseni, kesteni, češeri, tikvice i slično. Prepuštamo se mašti i izrađujemo ono što nam padne na pamet. Uz to sam pripremila i predstavu „Priča o kestenjaru“ koju sam prvi puta prošle godine“, rekla je Brebrić.

kestenijada petrinja pobjednici
Brojni posjetitelji ove trodnevne manifestacije bili su zadovoljni petrinjskom Kestenijadom, a zadovoljna je bila i Ivanka Držaj, direktorica Turističke zajednice grada Petrinje. „Ja sam zadovoljna kada su naši dragi gosti zadovoljni. Imali smo puno posjetitelja iz raznih krajeva Hrvatske ali i Bosne i Hercegovine, ponajviše zahvaljujući HPD-u Zrin koji imaju brojne prijatelje i koji su zahvaljujući tom prijateljstvu došli na Festival kestena“, rekla je Držaj i dodaje kako naša Kestenijada ima potencijala rasta zbog bogatstva kestenove šume na našem području.

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović čestitao je svima na odličnoj organizaciji Festivala kestena kao što je čestitao svima koji su pripremali kestenove kolače, ali je podsjetio kako Petrinja ima veliki neiskorišteni potencijal po pitanju kestena.

„Kesten je nešto što bi trebalo biti prioritet jer je prirodno bogatstvo s kojim možemo ići u ponudu i van granica Hrvatske. Možemo se pohvaliti da naša Banovina ima kestena u velikim količinama, to je kompleks od 16 tisuća hektara. U Saboru sam više puta naglašavao, što je kesten nama ovdje na našem prostoru, to je maslina na moru. To želimo isticati, želimo dati do znanja da Zrinska i Hrastovička gora i sve što imamo na ovom prostoru da to moramo sačuvati, moramo imati jedno određeno poštovanje prema prirodi i moramo reći ono što stalno govorim, ne nuklearnom otpadu“, kazao je Dumbović i dodaje kako ovu turističku manifestaciju iz godine u godinu moramo podizati na višu razinu jer petrinjska Kestenijada je dobra turistička priča.

Svi posjetitelji Festivala kestena i danas su mogli organiziranim autobusnim prijevozom otići do Hrastovice u skupljanje kestena, a na glavnom petrinjskom Trgu očekivala ih je gastronomska ponuda, izložbeni štandovi kao i zabavni program uz tamburaški sastav Hopa cupa, Žute dunje i grupu Alf.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc