idc
GLINA
- Krajem ljeta u Glini je osnovano neprofitno, nevladino udruženje građana, "Informativno dokumentacijski centar Banije i Korduna", čiji je zadatak potpuno i objektivno informisanje te očuvanje istorijskog, kulturnog i tradicijskog nasljeđa srpske zajednice i svih drugih stanovnika regija Banija i Kordun.

"Cilj nam je poboljšanje kvalitete života kroz ponudu informacija ne samo kroz sferu obavještenosti o događajima na lokalu i šire nego i edukacije i pomoći u ostvarivanju prava i mogućnosti pojedinca, a i zajednice. Isto tako, u ovim vremenima kad se sve relativizira kroz prikupljanje, obradu i prezentaciju originalnih dokumenata te vlastitu produkciju (audio, video, izdavaštvo) želimo pokazati i dokazati što je narod Banije i Korduna bio, što je danas i što ostavlja iza sebe budućim pokoljenjima." - kaže direktor IDC-a dr. Dušan Bjelajac.

Želja osnivača je da u Informativno dokumentacijskom centru i oko njega okupe mlade obrazovane ljude, koji su uz stručnu pomoć i obuke spremni raditi na ostvarivanju zacrtanih ciljeva. To naravno zahtijeva i angažman stručnih saradnika u i izvan ove regije, sa kojima je IDC u kontaktu i koji su svojom stručnošću spremni pomoći u realizaciji ovog projekta.

"Želja nam je i otvoriti radio za područje Banije i Korduna. U tom cilju već smo poduzeli i prve korake i nadamo se pozitivnom rješenju od nadležnih državnih organa. Planova je, i ideja jako puno. Želja nam je i suradnja sa lokalnom zajednicom, vladinim i nevladinim sektorom i stoga svima nudimo suradnju u koliko imaju potreba ili ideja koje bi mogle upotpuniti rad Informativno dokumentacijskog centra Banije i Korduna. Naravno za sve to su potrebna i određena materijalna sredstva koja nastojimo obezbjediti u svrhu aktivnog rada centra." - zaključuje Bjelajac.

Za sve informacije možete se obratiti na telefon:
  • dr.Dušan Bjelajac/099/630-63 59 (predsjednik).
  • Branka Bakšić Mitić/098/967-52 03 (tajnik).
  • Dragan Ivković/098/187-96 24 (pred. upravnog.odbor.).
  • e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc