Djelotvornom ljubavlju pomoći ljudima u potrebi
sasa umicevic
PETRINJA - Nevolja ne bira koga će pogoditi. Svatko se može u životu naći u nevolji, svatko se u nekom trenutku može naći u potrebi. Utješno je što postoje i oni koji će, koliko mogu, u nevolji pružiti ruku i „gladna nahraniti, žedna napojiti, siromaha odjenuti“. Jednostavno, biti tu za svoje bližnje kojima je pomoć dobro došla, bez obzira na vjerska opredjeljenja, nacionalnost, dob, spol…

Vodeći se tom mišlju, petrinjska parohija sv. Spiridona otvorila je ovih dana svoja vrata svima koji su u potrebi za toplom odjećom i obućom za predstojeće hladne dane.

U ulazu parohijskog doma od 23. do 28. listopada organiziran je sajam besplatne (očuvane) rabljene odjeće i obuće. Oni koji su bili u mogućnosti pomoći, svakodnevno od 9 do 19 sati mogli su odjeću donirati, a oni koji su u potrebi, slobodno uzeti što im je potrebno. Vrata su bila otvorena svima, a inicijator ove humanitarne akcije, paroh petrinjski, protojerej Saša Umićević kaže kako je i odaziv bio velik.

„Sajam je bio izuzetno posjećen. U prosjeku, dnevno je dolazilo tridesetak ljudi, što znači da smo u prethodnih šest dana, koliko je sajam trajao, usrećili dvjestotinjak ljudi. Kolika je bila potreba za garderobom, najbolje govori podatak da smo u šest dana čak četiri puta dopunjavali stalke s četiri puna automobila odjeće. Cilj nam je bio da onoj skupini građana koji nisu u najboljoj materijalnoj situaciji pomognemo da se opreme toplijom garderobom za predstojeću zimu i na taj način im unesemo malo radosti u sumornu svakodnevicu. Pored svih životnih poteškoća, čovjeku najteže pada kad pomisli da je ostavljen od svih. Upravo iz tog razloga, mi smo željeli da im poručimo da nisu sami na životnoj vjetrometini i da je Crkva uvijek tu da im pruži ruku pomoć. Kako crkva nije organizacija već zajednica vjernog naroda, tako su svu robu za svoje bližnje – a bližnji je i onaj kojeg čak i ne poznamo, djelatnom ljubavlju donirali vjerujući ljudi, zbog čega sam jako sretan i zadovoljan“, rekao je Umićević.

Ovaj sajam nije bio prva, a ni posljednja humanitarna akcija u organizaciji petrinjske parohije:

„Kako je ova akcija pokazala dobre rezultate, za Božić planiramo organizirati novi sajam, pa već sada pozivamo one koji žele donirati odjeću, da to u narednih mjesec dana učine. Isto tako, one koji imaju potrebu za toplijom garderobom pozivamo da u to blagdansko vrijeme dođu i slobodno izaberu što im je potrebno“, poručio je paroh petrinjski Saša Umićević.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc