mico jelic copy
GLINA
- Informaciono Dokumentacijski Centar Banije i Korduna (IDC) pokrenuo je humanitarnu akciju pomoći Mići Jeliću iz Bijelih Voda pokraj Gline koji u nehumanim uslovima živi u kući staroj 150 godina i koja svakog časa može da se sruši.

Kako kažu u IDC-u imaju ponudu za građevinski materijal da se uredi štala koja je u puno boljem stanju nego kuća. Ponuda za građevinski materijal je na 3.415,39 kn. Novac možete uplatiti na račun Informaciono Dokumentacijskog Centra Banije i Korduna s naznakom pomoć za Miću Jelića, IBAN HR4724070001100004524.

Za više informacija u vezi akcije možete se obratiti Branki Bakšić Mitić na njenom Facebook profilu.

Mićo Jelić, povratnik je od 2000 godine. Gornji sprat 150 godina stare kuće ima dvije prostorije, ali Mićo ga zbog lošeg stanja ne koristi. Daske na zidovima i podovima prepune su rupa, dio krova visi u jednoj sobi, na razbijenim prozorima su krpe, a u uglu stoji tek jedan stari prazni ormar. Mićo svoju robu drži u vrećicama koje je objesio na čavle u sobici. Televizor nema, tek mali radio koji mu je poklonila sestra Nada. Mićo njoj odlazi svake zime nakon što napada snijeg, pa se u proljeće vraća u drvenu kućicu. Preko dana krči trnje oko kuće, cijepa drva i kosi travu. Tako se, kako navodi, barem malo zabavi pa mu vrijeme brže prođe. Čim padne mrak, ide spavati. Prije se bavio poljoprivredom, no nakon što mu je prije šest godina mama umrla, prodao je krave. Sad je potpuno sam. U malenoj sobi u kojoj kuva, jede i spava Mićo ima tek jednu sijalicu.

Mićina kuća 150 godina staraMićina kuća 150 godina stara
Korisnik je socijalne pomoći. Kaže zimu ovdje ne može čekati, neki jači vjetar ili snijeg kuću će sigurno srušiti. Dobio je od socijale jednokratnu pomoć od 1500,00 kn. Sa tim novcem izbetonirao je štalu u nadi da će dobiti materijal pa da ju osposobi da tu prezimi. Ali nažalost od materijala i novca ništa. Prošle godine je doživio moždani udar, oporavak je spor. Uprkos tome Mićo se ne predaje, drva za ogrijev nosi na ramenu, obrađuje vrt.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc