sjeca jablanova petrinja
PETRINJA
- Uz rub Duge ulice i Gavrilovićevog trga više nema šest visokih jablanova koje pamte naraštaji radnika ove tvornice, učenici bivše tehničke i kasnije osnovne škole i susjedi okolo. Stabla su prerasla svoje godine, postali „starci“ opasni za okoliš, što je pokazalo nedavno „samo do sebe“ rušenje jednog debla na nogostup i prometnicu. Majstori Komunalca Petrinje, uz dugačke ljestve Javne vatrogasne postrojbe, u jedno prijepodne riješili su veliki posao.

– Jablanovi su na parceli Gavrilovića i iz tvornice su zatražili njihovo uklanjanje. Procijenjujemo visinu od najmanje 30 metara, dotrajali su i opasni, ovu sanitarnu sjeću obavili smo bez ikakvih problema- na licu mjesta rekao nam je poslovođa OJ Zelenilo Zdravko Milaković.

Gore u visini s teleskopskom ručnom motornom pilom najviše grane rezao je Goran Pezić, dolje na zemlji motorkom debla i grane skraćivao Marijan Borić, a drvnu masu bagerom „sortirao“ Robert Brkanac. Vatrogasnom dizalicom i korpom na njenom vrhu s platforme vozila rukovao je dežurni Robert Klasić.

Sada su odahnule obitelji Žugaj, prvi susjedi pokraj nadraslih krošnji zračnih divova, potpuno je sigurno „malo“ parkiralište ispred Gavrilovića, a korist će imati oni Petrinjci kojima Komunalac kani darovati ovo otpadno ogrijevno drvo.

-Ovaj cijeli red jablana posađen je s izgradnjom nove tvronice, koja je otvorena 1964. godine. Pokraj nasada prolazilo se u tadašnju srednju tehničku školu, kasnije i osnovnu školu. U hladu stabala nama dečkima iz ovog kvarta asfaltirano parkiralište poslijepodne je postajalo malonogometno igralište-o jablanima kojih više nema sjeća se Krešo Kovačićek, s nedalekom kućom na drugoj strani Duge ulice.

Uklanjanjem ovih goristasa sada je novi izgled dobio okoliša Gavrilovića i završetak Duge ulice. Sadašnje jesensko maglovito i kišovito vrijeme još ne daje pravu sliku: praznina, prozračnost, svjetlina, tek će se osjetiti. Susjedima je osigurana sigurnost, a više ni za promet i parkiranje nema nikakve opasnosti od stabala posađenih prije više od 50 godina.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc