kazaliste 21
PETRINJA - U organizaciji Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta”, Pododbor Sisak, u petak 24. studenog 2017. u 19:00 h, na pozornici sisačkog “Kazališta 21” biti će prikazana predstava “Č’a Grgina Huncutarija” u izvedbi Hrvatskog kulturnog centra “Bunjevačko kolo” iz Subotice.

Budući da u sisačkom Pododboru SKD “Prosvjeta” već više godina djeluje njihova vlastita dramska sekcija, koja je sa svojim predstavama gostovala u više drugih gradova, njegovi članovi su realizirali ideju o manifestaciji u kojoj bi svake godine u Sisku gostovala jedna od amaterskih kazališnih skupina s kojom Društvo surađuje. Cilj je bio sugrađanima pokazati mogućnosti koje nudi kazališni amaterizam te razvijati i njegovati odnose s drugim društvima. Manifestacija je nazvana “Teatar u gostima” i u sklopu nje su do sada u Sisku gostovali Pozorište “Duga” iz Lopara (BiH) i dramska sekcija SKD “Prosvjeta”, Pododbora Pačetin. Ove godine dovode nam u goste HKC “Bunjevačko kolo” iz Subotice, najveću kulturnu udrugu Hrvata u Srbiji.

plakat teatar u gostima
“Bunjevačko kolo” osnovano je 1970. godine kao udruženje u oblasti kulture, umjetnosti i znanosti koje ima za cilj očuvanje, razvijanje i njegovanje kulturne tradicije i običaja Hrvata Bunjevaca. Centar surađuje s hrvatskim kulturnim institucijama i udrugama u Srbiji kao i s udrugama u Hrvatskoj, BiH, Mađarskoj i Makedoniji. U njega je uključeno oko 300 članova koji sudjeluju u radu 4 odjela: folklornog, glazbenog, likovnog i dramskog.

Dramski odjel “Bunjevačkog kola” će u Sisku odigrati predstavu “Č’a Grgina Huncutarija”. To je vedra komedija autora Marjana Kiša, koji je ujedno i režirao predstavu, nastala na temelju teksta Đure Franciškovića, pisana na bunjevačkoj ikavici, a govori o ljubavi dvoje mladih u jednom selu i preprekama na koje njihova ljubav nailazi, sa zanimljivim zapletom i živopisnim likovima. No, da ne otkrijemo previše, riječ je o vrlo kvalitetnoj predstavi o čemu svjedoči podatak da se ista našla na repertoaru Subotičkog i Somborskog profesionalnog kazališta.

Ova, bez sumnje, hvalevrijedna inicijativa SKD “Prosvjeta” Sisak će obogatiti kulturnu ponudu grada, a dovođenje u goste Hrvata iz Subotice doprinosi boljom razumijevanju dvaju naroda kroz kulturnu suradnju nacionalnih manjina dviju država.

“U cilju razvijanja multikulturalnosti, došli smo na ideju kako bi bilo sjajno da se mi kao Srbi iz Hrvatske povežemo s Hrvatima iz Srbije. Na našu sreću, HKC “Bunjevačko kolo” kao najveći kulturni predstavnik Hrvata u Srbiji je naš poziv odmah prihvatio. Kroz razgovore i pripremu njihovog dolaska smo shvatili da zapravo imamo više sličnosti nego različitosti. Također smatramo da će ovo gostovanje imati pozitivan odjek među našim i njihovim sugrađanima i da će dati jednu bolju sliku o životu i radu manjina u naše dvije države te pružiti dobar primjer i drugima.

Cilj kojim mi kao Pododbor težimo su multikulturalnost sredine u kojoj živimo i djelujemo. Želimo animirati pripadnike građanskog društva na suradnju i druženje, prenošenje i razmjenu iskustava, očuvanje nacionalnog identiteta manjinskog naroda kroz jezik, pismo, ples, pjesmu i dramski izražaj. Stoga smo izrazito sretni što nam u goste dolazi HKC “Bunjevačko kolo” iz Subotice s predstavom “Č’a Grgina Huncutarija.” – izjavila je za PS-portal Jasna Korovljević iz SKD “Prosvjeta” Pododbora Sisak.

Svima zainteresiranima za ovaj događaj napomena da se predstava održava u “Kazalištu 21”, Sisak, Oktavijana Augusta 5 (bivši Pionirac), te da je ulaz besplatan.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc