SMZ sastanak 2
SISAK
- Godišnji sastanak o položaju i perspektivi Srba u Sisačko-moslavačkoj županiji, održan je 05.decembra 2017. godine u prostorijama Sisačko - moslavačke županije, uz predsjedavanje mr. sc. Dušana Bjelajaca, dr. med., zamjenika župana SMŽ iz redova srpske zajednice.

Na dnevnom redu našao se Izvještaj o dosadašnjem radu predstavnika srpske zajednice na nivou SMŽ, plan rada za iduću godinu, aktiviranje ekonomske saradnje sa R.Srbijom i Bosnom i Hercegovinom i ostala pitanja....

Sastanku ispred ambasade Republike Srbije u Zagrebu prisustvovao je Davor Trkulja ministar savjetnik.

Sastanku iako uredno pozvani nisu prisustvovali predstavnici izvršne vlasti načelnici Općina Dvor i Gvozd i još par predstavnika.

Izvještaj o dosadašnjem radu i stanju srpske zajednice iz svih segmenata društva obrazložili su: Branka Bakšić Mitić, Dalibor Kukuruzar, Milan Vukelić, Milan Ćalić, Dragoja Dekić, Dragan Ivković, Željko Slavulj, Petar Cvetanović, Miloš Džebro, Dušan Šipov, Pero Devetak, Mara Vilus, Dragoja Dekić.

SMZ sastanak 3
Na sastanku su doneseni slijedeći zaključci:

-O radu prisutnih srpskih predstavnika: Sve je urađeno u skladu sa mogućnostima i više od toga, u segmentima socijalne infrastrukture, do zaštite i očuvanja baštine, pomoći povratnicima, socijalno ugroženima, apliciranju prema fondovima EU, edukaciji stanovništva o njihovim pravima i obavezama iz svih vidova života(prava na poticaj , potpore, socijalnu skrb, državljanstvo RH, ostalim pravnim problemima ..itd..)....sve je to urađeno bez materijalnih i financijskih sredstava.Naglasak na raspravi, bilo bi mnogo više urađeno da sva sredstva namjenjena srpskoj zajednici u R.Hrvatskoj nisu centralizirana i zbog toga ne dolaze do Banije i Korduna.

- Zbog opstanka srpske zajednice na Baniji i Kordunu potrebna hitna decentralizacija svih vidova pomoći, u svim segmentima od (kulture, ekonomije, raznih fondova, obnove i zaštite materijalne, nematerijalne kulturne baštine, sredstva za razvoj demokratije sredstava informisanja i sl.......) posebno financijskih i materijalnih sredstava kako od strane R.Hrvatske tako i R.Srbije i drugih...

-Upoznati resorna ministarstva Vlade R. Hrvatske i R. Srbije da više nije održivo da sva sredstva namjenjena srpskoj zajednici u R. Hrvatskoj idu samo preko jednog centra...

- Tražiti odgovor nadležnog ministarstva R.Srbije o položaju naših sunarodnjaka u R.Srbiji i ostalim zemljama u okruženju.Zbog čega je obustavljena repatrijacija, (stao povratak) izbjeglh i prognanih te tko i na koji način predstavlja našu zajednicu Banijaca i Kordunaša u R.Srbiji.Tko ih informiše i na koji način o povratku u zavičaj, mogućnosti održivog života na Baniji i Kordunu i sl..Utisak je svih prisutnih da se pogrešno informišu (negativno) o pravima, slobodama i mogućnostima života u na našem prostoru SMŽ-upanije i šire u R.Hrvatskoj....

- R.Hrvatska ima relativno dobar Zakon o nacionalnim manjinama ali se on ne primjenjuje. Srbi nisu proporcionalno zastupljeni, tamo gdje to Zakon predviđa (zapošljavanje, organi samouprave i dr.). Srbi su praktično „corpus separatum“ (npr. izvršno sudsko rješenje u dosta slučajeva ne mogu ostvariti).

- Odgovornost matične države Srbije za sudbinu Srba u R.Hrvatskoj pa tako i na Baniji i Kordunu je velika, ona je legitimna, moralna i ista je kao što je i odgovornost R. Hrvatske kada su u pitanju Hrvati izvan R.Hrvatske.

SMZ sastanak 1
- Odgovornost općinskih vlasti i vjećnika u Dvoru oko prostornog plana općine Dvor u vezi lokacije za atomski otpad. Do 07.12.2017 jer rok za podnošenje prijedloga za izmjene i dopune prostornog plana Općine Dvor.Velika je moralna i svaka druga vrsta odgovornosti o sudbini Dvora na općinskim vijećnicima i predstavnicima vlasti Općine Dvor..

- Pomoć R.Srbije oko pronalaženja investitora koji bi imali ekonomski ineres ulaganja na prostoru Banije i Korduna kao i što mnogi privrednici iz R.Hrvatske vrše značajna ulaganja u privredu Srbije (Vojvodina)...itd..

- Od svih prisutnih podržan je rad: Informativno(razvojnog)dokumentacijskog centra Banije i Korduna i iskazana je spremnost prema osnivanju podružnica na čitavoj SMŽ, uz što veće intenziviranje rada.Vrlo bitna uloga IDC odnosi se oko povezivanja privrednika i ulagača kapitala iz okruženja i šire direktno prema SMŽ kao i svih vidova pomoći i namjenskih sredstava što od strane R.Hrvatske R.Srbije i ostalih, a koja se izdvajaju za srpsku zajednici, da idu direktno prema Baniji i Kordunu a ne kao što je do sada bio običaj preko SNV-a....
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc