Blinja Badnjak 6
BLINJA – Pravoslavni vjernici, koji se ravnaju po Julijanskom kalendaru, 6. siječnja slave Badnjak. Na Badnjak je, u pravoslavnim obiteljima, običaj da se na večer unosi Badnjak – mlado ili cerovo drvo koje označava snagu malog Boga Božića čija snaga, zbog njegove tjelesne veličine nije umanjena.

„U predvečerje najradosnijeg hrišćanskog praznika, Rođenja Hristovog – Božić, odnosno na Badnju večer, u seoskoj crkvi u Blinji, u hramu sv. proroka Ilije služili smo svečano večernje Bogosluženje nakon kojeg je bilo osvećenje Badnjaka koje su naši parohijani, odnosno svi ljudi koji su bili u crkvi ponijeli svojim domovima kao jedan vid blagoslova, a zatim smo obavili tradicionalno nalaganje Badnjaka na vatru.“ – kazao je petrinjski paroh Saša Umićević.


Dodao je i kako im je u privatnoj posjeti, sa svojom obitelji, bila i veleposlanica Republike Irske u Republici Hrvatskoj Olive Hempenstall koja je zajedno s njima podijelila duhovnu radost današnjeg praznika.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc