Savo
BEOGRAD - Trinaest velikih paketa dokumentacije, koju je u Hrvatsku odneo srpski predsednik Aleksandar Vučić, jesu matične i ostale knjige vezane za nestale Srbe iz opštine Dvor na Uni.

Dvor na Uni bio je, po strukturi stanovništva, “srpsko mesto”.

Prema popisu iz 1991. godine, u tom gradu živelo je ukupno 14.555 ljudi, a od toga čak 12.591 Srbin. Među ostalima su bili – 1.395 Hrvata, 311 se tada deklarisalo kao Jugosloveni, a još oko 300 kao “ostali”.

Predsednik Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac, komentarišući slučaj te dokumentacije, kaže da zna da se radi o matičnim knjigama, knjigama umrlih, rođenih, venčanih.

Kaže da su Srbi, kada su bežali 1995, spakovali opštinske knjige i nosili sa sobom, jer se iz iskustva, iz prethodnih ratova, zna da su paljene te knjige ako ostanu i onda se “ne zna ni kada je ko rođen, ni ko je s kim oženjen i sve se moralo utvrđivati putem suda”.

U Srbiji je to sve, kaže Štrbac, prebačeno u elektronsku formu, a neke od tih knjiga su ranije vraćene. Štrbac je potpuno saglasan sa tim da se sve knjige vrate tamo odakle su.

Kaže i da je video komentare u hrvatskim medijima da je to Vučićev “danajski dar” Hrvatskoj, što, po njemu, i nije daleko od istine.

- Gde su, na primer, svi ti Srbi kojih je u Dvoru na Uni bilo 99 odsto? Srba. A gde su sada? Evo vam, pa proverite gde su ti Srbi – rekao je Štrbac.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc