uaba1
PETRINJA
– Udruga antifašističkih boraca i antifašista Petrinja (UABA „Petrinja“- Grad Petrinja) održala je ove subote u Maloj dvorani Hrvatskog doma izvještajnu sjednicu svoje Skupštine.

Izvješće o radu u prošloj godini podnijela je Zrinka Ćorić, koja je nakon ostavke predsjednika Stanka Kovarbašića (zbog osobnih razloga), ponovno preuzela vođenje Udruge.

Ćorić je izvijestila kako su članovi Udruge u prošloj godini posjetili 22 različita memorijalna skupa na kojima su sudjelovala njihova izaslanstva ili su na njih članovi zajedno odlazili organiziranim prijevozom autobusima.

„Cilj našeg Predsjedništva i svih članova naše Udruge je da kad idemo na neke antifašističke skupove idemo na njih s pijetetom koji taj događaj koji želimo obilježiti zaista zaslužuje i kako to zaslužuju oni koji leže u tim kosturnicama ili njihova imena pišu na spomenicima. Troškove odlazaka na te antifašističke skupove snose sami članovi Udruge, dakle sami sebe financiramo“, rekla je Ćorić.

Udruga je i sama organizirala nekoliko memorijalnih skupova vezanih za obljetnice iz NOR-a, poput onih u Banskom Grabovcu i na Čavić brdu. Puno su, rekla je Ćorić, radili i na legalizaciji, registriranju, obnovi i očuvanju spomeničke baštine NOB-a.

„Osobito s Ministarstvom kulture – Konzervatorskim zavodom postignuti su zaista zavidni i hvale vrijedni rezultati na tom području, osobito ono što se odnosi na Grabovac Banski koji je dignut na nivo spomenika od državne važnosti. Na tome se radilo godinama“.

Sudjelovali su i u manifestacijama u organizaciji Grada Petrinje i udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

„Time nastojimo s poštovanjem i dubokom voljom približiti antifašizam i Domovinski rat i njihove zasluge, zasluge branitelja za samostalnu i neovisnu Hrvatsku“, rekla je Ćorić.

Govoreći o radu petrinjskog UABA, istaknula je i kako osim sa srodnim udrugama, dobru suradnju imaju i s Gradom Petrinjom i Sisačko-moslavačkom županijom te pojedinim institucijama na nivou države. Ipak, kazala je Ćorić, djelovanje im već godinama nije lako, ne samo zbog dobi i zdravstvenog stanja članova:

„Moram istaknuti da Udruga djeluje pod dosta teškim uvjetima i djelovala je svih ovih godina, pri čemu ne mislim samo na probleme financiranja i dislociranost naših članova, nego i na opću klimu koja vlada u državi. Vi znate da je sad nastalo vrijeme kad se sve antifašističko briše, a svi dobro znamo da je hrvatski antifašizam bio jedan od najjačih antifašizama u Europi. Nismo si to mi sami pripisali, nego su nam to rekli oni koji se time bave – povjesničari, ne samo u Hrvatskoj, nego i u Europi i svijetu“.

Izvješće o radu koje je podnijela predsjednica Zrinka Ćorić, financijsko izvješće koje je podnijela blagajnica Danica Juzbašić te izvješća Nadzornog odbora koje je podnio Mile Vučetić jednoglasno su usvojena, a predstavljeni su i planovi za 2018. godinu.

Članovi UABA Petrinja i ove godine planiraju sudjelovati u obilježavanju obljetnica iz NOR-a, od kojih će neke i sami tradicionalno organizirati, poput onih u Grabovcu Banskom i na Čavić brdu. Nastavit će i rad na obnavljanju i održavanju spomenika iz tog doba. Konkretno, ove godine su to spomenici u Donjoj Mlinogi i Luščanima te popravak „kugle“ na spomeniku u Nebojanu. Aktivirat će se i na prikupljanju povijesne građe za monografiju radnog naslova „Petrinja u antifašističkoj borbi“.

uaba
Kako je najavila predsjednica Ćorić, planiraju analizirati i utvrditi socio-ekonomsko i stambeno stanje te zdravstvene potrebe svojih članova. Na temelju provedene analize, uputit će prijedloge gradonačelniku Grada Petrinje, Gradskom vijeću i drugim nadležnim tijelima koja bi ugroženim pojedincima mogla pružiti odgovarajuću podršku u vidu pomoći, skrbi, njege, smještaja ili rješavanja nekih administrativnih potreba. Članovi Udruge planiraju i ove godine sudjelovati u obilježavanju rujanskih Dana sjećanja u Petrinji kao i drugih značajnih datuma i obljetnica u gradu.

Ćorić je predstavivši program i plan rada poručila kako su „otvoreni i spremni na suradnju sa svima onima koji imaju iste ili slične ciljeve, koji njeguju toleranciju, uvažavanje, jednakopravnost i svoju ljubav prema domovini pokazuju uvažavanjem drugih i drugačijih“.

Inače, ova Udruga koja broji 147 članova, uz povratak Zrinke Ćorić na mjesto predsjednice, doživjela je još neke promjene u svom vodstvu. Kako je objasnio Joso Fakčević koji je vodio sjednicu, razlozi su uglavnom zdravstvene prirode. Osim Stanka Kovarbašića koji je dao ostavku na mjesto predsjednika, zbog zdravstvenih razloga iz Predsjedništva je izišla i Višnja Trklja. Stoga je Udruga u Predsjedništvo kooptirala dva nova člana: Nenada Radoševića i Huseina Oreščanina. Oreščanin je prije bio član Nadzornog odbora, a kako po statutarnim odredbama ne može imati dvije funkcije, umjesto njega je za članicu Nadzornog odbora izabrana Jovanka Priljeva. Članovi Skupštine te su odluke na ovoj sjednici potvrdili jednoglasno.

Skupštini Udruge antifašističkih boraca i antifašista Petrinje nazočili su i gosti iz ZUAB-a Sisačko-moslavačke županije te srodnih udruga iz Novske, Popovače, Siska,Gline i Dvora.

U ime petrinjskog gradonačelnika, nazočnima se kao njegov izaslanik obratio gradski vijećnik, dr. Miroslav Gregurinčić. Članove Udruge pozdravili su i Antun Maruski (UABA Novska), Nenad Radošević, predsjednik petrinjskog HNS-a (gradski vijećnik i potpredsjednik Gradskog vijeća) koji se ovaj put obratio kao kooptirani član Predsjedništva Udruge, Milovan Bojčetić, predsjednik ZUABA SMŽ i potpredsjednik SABA RH te Miloš Branković (UABA Glina).
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc