ivo zinic kostajnica
HRVATSKA KOSTAJNICA
- Klizište u Hrvatskoj Kostajnici još je aktivno, pa policijski službenici osiguravaju mjesto događaja, izvijestili su iz Policijske uprave sisačko-moslavačke.

Vlada RH je danas donijela odluku da će novcem iz proračuna osigurati stambeno zbrinjavanje stanovnika čije su kuće zbog klizanja tla uništene ili oštećene na području Hrvatske Kostajnice i drugih područja u kojima su stanovnici pretrpjeli veliku materijalnu štetu zbog klizanja tla, te će ukloniti ostatke porušenih obiteljskih kuća i drugih stambenih zgrada.

Stanovnici koji su ostali bez svojih domova, kostajnički gradonačelnik Dalibor Bišćan, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić i njegov zamjenik Roman Rosavec sastali su se danas u Hrvatskoj Kostajnici s državnim tajnikom Nikolom Mažarom iz Središnjeg državnog Ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje kako bi razgovarali o privremenom smještaju.


„Siguran sam u pomoć države ovim ljudima, jamčim to kao župan. Država, Vlada, Županija, Grad, čvrsto stoje uz njih i garantiram da će vrlo brzo biti pronađena rješenja,“ rekao je župan Ivo Žinić.

Dodao je kako rješenje neće ni u kom slučaju biti nametnuto nego će se tražiti način rješavanja uz punu suglasnost ljudi koji su nepogodom pogođeni. Već sada su osigurani stanovi u državnom vlasništvu.

„Razgovarat će se sa svakom obitelji pojedinačno, tražit će se odgovarajuće privremeno rješenje, a država kreće u traženje trajnog rješenja, rekao je Nikola Mažar.

Sa stradalima, susreli su se i ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina, ravnateljica Caritasa Sisačke biskupije Kristina Radić te generalni vikar Sisačke biskupije mons. Marko Cvitkušić koji su im uručili jednokratnu pomoć od 2.000 kuna po osobi.

Danas je u Hrvatskoj Kostajnici bila skraćena nastava u osnovnoj i srednjoj školi jer je domar primjetio pukotine u prostorijama osnovne škole. Nakon obilaska utvrđene su određene pukovine, ali nakon prvog pregleda čini se da pukotine nisu posljedica klizanja tla, nego slijeganja tla. Potvrdio je to i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

„Uočene su neke nove pukotine od strane domara i osoblja škole i iz preventive skraćena je nastava. Obišli smo objekt, primijećene su neke nove pukotine koje su nastale, nisu ozbiljnog karaktere, ne pokazuju da bi mogle biti posljedica određenog klizanja terena, nego određenog slijegavanja na podnim pločama, očito je da je došlo do slijegavanja uslijed lošeg materijala i loše konstrukcije same armirane betonske ploče i podloge koja je ispod toga“, rekao je župan Žinić.

Tijekom dana u Hrvatskoj Kostajnici se očekuje dolazak ekspertnog tima statičara koji će obaviti još jedan pregled i potvrditi o čemu se točno radi. Ravnateljica kostajničke osnovne škole pozvala je sve da ne šire paniku lažnim informacijama o tome kako je škola evakuirana, već napominje kako su učenici pušteni ranije sa nastave kako bi nadležni obavili pregled škola i utvrdili zbog čega je došlo do pukotina.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc